HAZA BELFÖLD Fico: külföldről pénzelt civil szervezetekkel kellett megküzdeni a választásokon

Fico: külföldről pénzelt civil szervezetekkel kellett megküzdeni a választásokon

966
hirdetés

ficoA márciusi parlamenti választás (kampánya) nem volt szokványos Szlovákiában, annak során nem az ellenzékkel, hanem olyan civil szervezetekkel kellett megküzdeni, amelyeket gyakran külföldről pénzeltek – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a TASR közszolgálati hírügynökségnek adott nagyinterjúban.

    Az interjú Fico első nagy léptékű nyilatkozata a választás óta, részleteiről, illetve az arra született reakciókról csütörtökön számolt be a pozsonyi média.
Az áprilisban sikeres szívműtéten átesett miniszterelnök, aki azóta visszatért kormányfői feladatainak ellátásához, a nagyinterjúban más kérdések mellett beszélt a választásokat megelőző kampányról is, amelynek hangsúlyos témái voltak egyes pedagógusszervezetek sztrájkba torkolló bérkövetelései, valamint a korrupcióellenes harc élénkítése is, amelyet leginkább civil szervezetek karoltak fel.
„Ezek nem szokványos választások voltak! Nem az ellenzékkel harcoltunk. A civil szektorral harcoltunk, amelyet gyakran külföldről finanszíroztak, és olyan médiumokkal, amelyek teljesen a szlovák kormány ellen voltak” – hangsúlyozta az interjúban Robert Fico. A civil szervezetek által támogatott, a korrupcióellenes harcot zászlajára tűző, Változásért csengetek elnevezésű kezdeményezésre utalva kifejtette: elképzelhetetlennek tartja, hogy létrejöjjön egy kezdeményezés, amelyhez később egy nagykövet is büszkén csatlakozik és támogatja azt.
„A választások előtti légkör valami teljesen másról szólt, én abban egy óriási adag politikát láttam. Nézzék csak meg, ki állt a tanárok mögött. Nekem elég volt, ahogy ott láttam Demes urat, és már tudtam” – emelte ki Fico az oktatásügyben lezajlott tiltakozások egyik szereplőjére, Pavol Demes civil aktivistára utalva, aki korábban a German Marshall Fund nevű amerikai civil szervezet igazgatója volt.
A Változásért csengetek kezdeményezés képviselői, Robert Fico kijelentéseire reagálva, egyebek között azt írták: veszélyesnek tartják, hogy a kormányfő a civil szektor kezdeményezéseit ellenségesnek akarja feltüntetni, és így próbálja őket bevonni saját politikai játékaiba.
A Változásért csengetek kezdeményezést a Jól igazgatott társadalomért intézet (SGI), a Pontis alapítvány, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány és a Via Iuris társulás hozták létre. E civil szervezetek közül többnek a támogatói és partnerei között megtalálható egyebek mellett a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány és az Egyesült Államok nagykövetsége is.

MTI

fotó: dunataj.sk/J.I.

hirdetés
Previous articleAhol ketten veszekszenek…
Next articleMiroslav Lajčákot jelöli az ENSZ főtitkári posztjára Szlovákia