HAZA KÜLFÖLD Mindszenty József emlékére állítottak szobrot Tótkomlóson

Mindszenty József emlékére állítottak szobrot Tótkomlóson

989
hirdetés

Mindszenty JózsefTótkomlóson ünnepélyes keretek között avatták fel Mindszenty József bíboros-hercegprímás szobrát hétfőn. A Békés megyei kisváros lakosainak, egyházi, nemzetiségi és civil közösségeinek akaratából állítottak emléket a mártír egyházfőnek, a költségeket a Szeged-Csanádi Egyházmegye vállalta magára – hangzott el az ünnepségen.

    Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza Múzeum főigazgatója ünnepi beszédében méltatta Mindszenty József kiemelkedő szerepvállalását a huszadik század vérzivataros éveiben. „A bíboros bátorsága, hitéhez való hűsége mindannyiunk számára azt példázza, hogy a gonosznak ellenállni kötelesség. Hálával tartozunk neki, mert azok helyett is helyt állt, akik számára az élet más feladatot jelölt ki, nevezetesen hogy túléljék a diktatúrákat és megtartsák a nemzetet” – mondta.
    A főigazgató kiemelte: Mindszenty József fellépett az emberi jogokat sértő gyakorlattal és az emberellenes ideológiákkal szemben, függetlenül attól, hogy azok „a fajvédő nemzeti szocialista eszmékből vagy a kommunista utópiákból eredeztetették magukat”. A bíboros a legjobb magyar tradíciókat képviselte, a szabadságot, az emberi jogokat, az emberiességet, a könyörületességet, a méltányosságot és a rendet. Tiltakozott a szlovák lakosságcsere, a délvidéki magyarok tömeges lemészárlása, a német kisebbség kitelepítése ellen. Magyarország lelkiismeretévé vált, aki példát mutatott abban is, hogy az ostrom után nem költözött be az esztergomi prímási palotába, hanem Budapesten maradt, hogy mutassa, eggyé vált az országgal – mondta a főigazgató.
    Hozzátette: Utolsó éveit Bécsben kellett töltenie. Ezzel kapcsolatban VI. Pál pápának azt írta: „kész vagyok elhagyni hazámat, hogy száműzetésben folytassam vezeklésemet egyházamért és népemért” – idézte Schmidt Mária Mindszenty József szavait.
     Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök arról beszélt, hogy a hit könnyebbé teszi a szenvedések elviselését. A testi-lelki szenvedés önmagában soha nem lesz érték, csak akkor, ha beoltjuk szeretettel. Mindszenty Józsefnek valószínűleg a végtelen hit és szeretet adott erőt a vértanúsághoz – fejtette ki. Hozzátette: Mindszenty tudta, sok mindenben legyőzhetik, de azzal is tisztában volt, hogy a végső győztessel ő áll szövetségben. Legyőzve győz – utalt a bíboros jelmondatára a megyés püspök.
    Az ünnepségen a történelmi egyházak képviselői közösen szentelték meg a szobrot. Kiss-Rigó László áldását kérte a szobor mellett elhaladó és megálló emberekre is.

MTI

hirdetés
Previous articleMeglőtt medve barangol a Magas Tátrában
Next article104 éve született Radnóti Miklós