HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Meglőtt medve barangol a Magas Tátrában

Meglőtt medve barangol a Magas Tátrában

960
hirdetés

Továbbra sem sikerült a vadászoknak a nyomára bukkanni annak a meglőtt barnamedvének, amely rátámadt két erdészre a magas tátrai Zdiar közelében – közölte a topky.sk szlovák hírportál hétfőn.

Az erdészek vasárnap találkoztak a medvével a lengyel határhoz közeli Zdiar település környékén lévő erdőben sétálva. Az állat azonnal rávetette magát a két erdész egyikére és harapni-tépni kezdte. A megtámadott férfi alighanem társa lélekjelenlétének köszönheti az életét, aki fegyverét előrántva két lövést adott le a megvadult állatra, amely ezek után elmenekült.
A súlyos sérüléseket szenvedett erdészt a támadást követően a poprádi kórházba szállították, ahol az azonnali műtettel sikerült stabilizálni az állapotát – közölte Sylvia Galajda a poprádi kórház szóvivője. Az eset bejelentését követően vadászok egy csoportja azonnal intenzív kutatásba kezdett a legalább egy lövéssel megsebesített és ebből adódóan fokozottan veszélyes medve után, ám az állat hollétét hétfő délutánig nem sikerült felderíteni.
Szlovákiában a barnamedvék állományáról országos szinten csak becslések léteznek, egyes források szerint számuk néhány százra tehető más források 800-at említenek. A Magas Tátrában tavaly egy hosszú távú projekt keretében 134 barnamedvét számoltak össze. Ez a szám a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója, Pavol Majko szerint ugyan némileg magasabb mint a korábbi években, de a medveállomány semmiképpen sem nevezhető túlszaporodottnak.

MTI

hirdetés
Previous articleDosztál Jakabra emlékezünk
Next articleMindszenty József emlékére állítottak szobrot Tótkomlóson