HAZA RÉGIÓ Milliárdos kikötőfejlesztés készül Dél-Komáromban

Milliárdos kikötőfejlesztés készül Dél-Komáromban

869
hirdetés

1Közel egymilliárd forintból fejlesztik a teherkikötőt városunkban, amelynek során egy intermodális csomópont jön létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Hendrik Krisztina a Strigonium Zrt. vezérigazgatója és Turi Bálint alpolgármester október 9-én. A helyszíni bejáráson dr. Molnár Attila polgármester is részt vett.

– Örömmel jelentem be a komáromiaknak, hogy egy igen komoly infrastrukturális beruházás valósul meg az évtizedek óta működő teherkikötőben, egy uniós pályázatnak, a közlekedési operatív programnak köszönhetően.

A támogatási szerződést már áprilisban aláírtuk, így hamarosan megindulhat az a fejlesztés, melynek célja egy olyan csomópont kialakítása, amely a teherhajók rakodását segíti elő. A beruházás összköltsége 895 millió forint, ebből az uniós és az állami támogatás mértéke 761 millió forint. Ki kell emelnem az önkormányzat hozzáállását, ami nélkül nem ment volna ilyen gördülékenyen a folyamat – mondta el Hendrik Krisztina.

A fejlesztés rövid és hosszú távon egyaránt hozzájárul az egyébként is pezsgő város ipari fejlődéséhez, munkahelyeket teremt és tart meg. A Duna part pedig még inkább bekerül az itt élők köztudatába.

– Komárom Duna parti város, mégsem volt igazán komoly kapcsolatuk a vízzel az itt élőknek. Az utóbbi időben azonban jelentős változások történtek. Átadtuk a Duna bástya kikötői fogadóterét, megépült a folyó menti kerékpárút. Az épülő gát pedig védelmi funkciója mellett a városképet is szépíti majd, hiszen a vasútállomásnál például egy korzó jön majd létre.

Felmerült az is, hogy Komárom bekapcsolódik a vízi turizmusba, ehhez a MOL városrészben a Vízműtől kaptunk területet, ahol a jövőben egy kajak-kenu bázist szeretnénk létesíteni. A teherkikötő fejlesztése újabb lépcsőfokot jelent, ezáltal az ipari park is vonzóbbá válhat a befektetők számára – vélekedett Turi Bálint alpolgármester.

A tervek szerint az új teherkikötő jövő év szeptemberére készül el.

Galéria: Milliárdos kikötőfejlesztés készül

komarom.hu

hirdetés
Previous articleDacia Duster 1.2 TCe 4×2 Exception: Sártengeren kívül mindenre elég
Next articleA múlt, amely összeköt és soha el nem választ