HAZA AUTÓVILÁG Dacia Duster 1.2 TCe 4×2 Exception: Sártengeren kívül mindenre elég

Dacia Duster 1.2 TCe 4×2 Exception: Sártengeren kívül mindenre elég

1947
hirdetés

04Ezt az autót már több alkalommal világsikernek neveztük, mégpedig teljes joggal. A Renault-csoport legkelendőbb modellje, a világ 100 országában árusítják, és 2010-es bevezetése óta több mint 1,2 millió darabot vásároltak belőle. Nemrég kívül-belül megújult; ezt a verziót teszteltük, immár másodszor, ezúttal benzines turbómotor/fronthajtás/csúcsszereltség kombinációban.

Alaktan

Igaz ami igaz: a Duster még a frissítést követően is fényévekre van a kis SUV-k legújabb, csupa ív és domborulat fémjelezte formavilágtól (Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Mokka, vagy az úttörő Nissan Juke). Magyarán: megőrizte klasszikus terepjárós bakancsformáját, a retusálások viszont nagyon jól sikerültek. Gondolunk itt elsősorban a „landroveres” rácsozatú hűtőmaszkra, a modernebb belső tagolású fényszórókra, a tetősín feliratára (lásd még: Nissan Pathfinder). Az e szinten standard műanyag küszöbvédők is erősen javítják az autó megjelenését, csakúgy, mint az elülső-hátsó védőlemezek. Amelyek mellesleg – az e kategóriában egyedülálló orr-és farszögekkel, valamint a puszta ránézésre is látható tekintélyes hasmagassággal – komoly terepjárási képességeket sejtetnek. De erről majd később…

Belvilág

Itt is érzékelhető javulás történt: igényesebbé és tagoltabbá vált a műszerfal, jobb oldalán kialakítottak egy praktikus polcot, az ablakemelők végre a normális helyükre költöztek a klímapult alól, és némi kárpitozás is megjelent az ajtók belső felületén. Az ablaktörlő immár intelligens (mosás után +2 utántörlés), a vezetői oldalablak pedig egyérintős. Változatlanul rossz helyen – értsd: túl mélyen – van viszont a Media Nav multimédia- és navigációs rendszer érintőképernyője; ha odanézünk, még perifériális rálátásunkat is elveszítjük az útra. A légkondi tekerentyűivel még rosszabb a helyzet. Viszont ha már a szereltségnél tartunk, szintén jól illusztrálja az előrelépést. Például, hogy immár 4 szint közül választhatunk, amelyek mindegyikénél alapáras a komplett menetstabilizáló rendszer, a külön kapcsolható ECO rezsim (az ajánlott sebességfokozatok megjelenítésével), a légkondi pedig csak a legalsón nem. Legfelül ugyanakkor már a kétfunkciós tempomat, az említett Media Nav rendszer (USB-s, de CD-lejátszó nélküli rádióval), a hátsó parkolóradar, sőt – végre – az alufelnik is az alaplista részét képezik! További piros pont, hogy a tekintélyes méretű koffert roló címén nem egy semmit el nem bíró hártya, hanem egy masszív, kétrészes, terhelhető kalaptartó fedi, amelyen még praktikus kádakat is kialakítottak.

Országúton, terepen

Személygépkocsiként – tehát közúton, sztrádán – a Duster személygépkocsiként viselkedett. Magyarán: 1,7 méteres magassága ellenére sem lengedezett-bólogatott a kanyarokban, rugózását is jó kompromisszumnak találtuk a kemény és a komfortos között. A kínálatban szereplő legpotensebb motorral dinamikában sem szenvedünk hiányt, sőt – nem kis meglepetésünkre – érintésnyire megközelítettük a gyártó által megadott fogyasztásértéket! Az 1,2-es turbóaggregát vígan elbírja a hatost, zajszigetelése is elfogadható.

Oda viszont ezúttal inkább nem mentünk az autóval, ahová bizonyos tulajdonságai predesztinálnák. Mert terepszámok tekintetében a Duster változatlanul legalább három klasszissal veri valamennyi kategóriatársát, de jó néhány közepes méretű „szabadidőst” is. Orr-, far- és rámpaszögéért kemény off-roadoknak sem kéne szégyenkezniük, mint ahogy a 205 mm-es hasmagasságért és a 35 cm-es gázlóképességért sem. Ehhez jön még a csupa metáll díszpinty kategóriatársaknál jóval masszívabb építés – tesztautónk viszont kizárólag fronthajtású volt. Úgyhogy terepszemle címén ezúttal beértük néhány gidres-gödrös mezei úttal, ahol a fenti tulajdonságok birtokában 4×2-esként is jól teljesít a kis bakancs; a dagonyák, sártengerek vagy a Duna-parti homokfövenyek-sóderágyak ezúttal kimaradtak. Oda ugyanis – szükség esetén fixre is zárható – összkerékhajtás kell. S hogy azzal mit tud az autó, azt lásd egy korábbi tesztünkben…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1199 cm3
Teljesítmény: 92 kW (125 LE)@5250
Nyomaték: 200 Nm@2000
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 175 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,4 s
Csomagtér: 475–1636 l
Orrszög/farszög/rámpaszög: 29,3/34,9/23º
Hasmagasság: 205 mm
Gázlóképesség: 350 mm
Átlagfogyasztás (gyári adat): 6,3 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,7 l/100 km
CO2-kibocsátás: 145 g/km
Ár: 13 790 euró
Az alapmodell ára: 9990 euró

[nggallery id=42]

hirdetés
Previous articleRequiem egy városért…
Next articleMilliárdos kikötőfejlesztés készül Dél-Komáromban