HAZA HÍR-MIX Mielőtt összeomlana az egészségügy

Mielőtt összeomlana az egészségügy

1428
hirdetés

Dr. Viola Miklós megyei közigazgatással kapcsolatos elvárásai és céljai

Dr. Viola Miklós sebész neve nem ismeretlen a régió lakosai körében, kollégájával és barátjával, dr. Máriási László traumatológussal együtt a Komáromi járásban elsőként hoztak létre Gútán egynapos magánsebészetet. A legmodernebb felszerelésekkel rendelkeznek, megoldották, hogy szakorvosi javaslatra ne kelljen Gútáról Komáromba utazni egy általános röntgenfelvétel elkészítéséért. A nőgyógyászati, érsebészeti, plasztikai szakorvosok szívesen végzik a műtéteket Gútán, ahol speciális berendezés biztosítja a kifogástalanul steril környezetet. Dr. Viola neve ott szerepel az MKP megyei képviselőjelöltjei között.

* A gútaiak attól félnek, hogy elveszítik kedvenc orvosukat…       

– Először is szeretném elmondani, hogy lelkiismereti kérdésnek tartom, hogy Gútához és Komáromhoz hű maradjak. Gútán nevelkedtem, itt van a szülőföldem, Komáromban, a Selye János Gimáziumban érettségiztem, s a mai napig rendszeresen ügyelek, műtök a komáromi kórházban is. Másodsorban azt is el kell mondanom, hogy a megyei képviselői munka havonta egyetlen napra összpontosul, ez legfeljebb egy kis beosztási változást igényel. Ami miatt szeretnék a megyei képviselőtestületben dolgozni, az a környék egészségügyének katasztrofális helyzete, amely azonnali intézkedést sürget.

* Ez eléggé összetett probléma, hiszen a körzeti orvosok, egészségügyi központok nem tartoznak megyei fennhatóság alá.

– A mi magánsebészetünk sem, tehát nem mondhatja senki, hogy saját magunknak akarjuk „kikaparni a gesztenyét”. Sajnos, a komáromi kórházat nem a megye üzemelteti, azt korábban a Híd párt közeli Forlife szerezte meg és éveken át a komáromi kórház által „kitermelt” pénzt a vágsellyei kórház fejlesztésére fordította, amelyet azután bezártak, viszont a kórház épületei karbantartás hiányában leépültek. A Forlife idővel kikerült a korábbi cégtulajdonosok kezéből, irányítását átvette az Agel társaság, s azóta láthatóan javul a helyzet. Igaz, apróbb léptekkel, de mégis szépül a kórház.

* Nem ellentmondásos ez a kijelentés?

– Nem, mert a megyei közgyűlésnek igen is van joga és beleszólása a kórház fejlesztésébe. A kórház belterületének egyik legfájóbb pontja az, hogy évtizedek óta nem sikerült annak útjait felújítani. Az ápolók és a zötykölődéstől szenvedő betegek a megmondhatói, hogy lehetetlen a beteget az egyes pavilonokból a másikba, vagy a röntgenológiára áttolni úgy, hogy a gödröket ki lehessen kerülni. Ennek orvoslását szeretném mielőbb elérni. De ugyanilyen megoldásra vár a kórház fűtésrendszerének modernizálása, az osztályokon pedig illő lenne légkondicionálókat felszerelni a nyári hőségek elviselésére. Folytassam?

* Igen. Valahogyan elfeledkeztek az illetékesek arról, hogy ennek az egészségügyi intézménynek több mint százéves múltja van…

– Én még gyerekkoromból emlékszem arra, hogy a kórháznak gyönyörű parkja, ligetjei voltak, ahol a kezelések között szívesen üldögéltek a betegek. De ott van a volt tüdőosztály épülete, amely
hamarosan az enyészeté lesz. Ez akkoriban az ország egyik legmodernebb, klinikajellegű osztálya volt, de rajta kívül is sok a kihasználatlan épület és ingatlan. Ezen is a megyei közgyűlés segíthet. Ha a gyógyászatnál maradok, akkor szeretném elérni, hogy Komáromban szereljenek fel egy MRI (mágneses rezonancia) központot, mert a közelben csak Érsekújvárban van ilyen berendezés és hónapokig kell várni egy kivizsgálásra. Nem titok, hogy a legtöbb onkológiai beteg a Komáromi járásban van. Illene önálló részleget nyitni, amelyeket a legmodernebb vizsgálati készülékekkel kellene felszerelni. Persze, ez ellentmond néhány elképzelésnek, amely az ágyszámok csökkentését tartja fontosnak. Szerintem pedig nem lehet gazdasági feltétel fontosabb, mint az emberi élet. Azt csak megemlítem, hogy nagy szükség van reumatológusra, diabetológusra, belgyógyászra, endokrinológusra.

* Az orvoshiányt nem tudja a megyei képviselőtestület megoldani …

– Azt nem, de a hatáskörébe tartozik megoldani járásunk területén a szemészeti és fül-orr-gégeszeti ügyeleteket, hogy ne kényszerüljünk munkaidő után a távoli nyitrai ügyelet felkeresésére. Ezek azok a célok, amelyek elérését magam elé kitűztem, mert tudom, hogy mit várnak el tőlem a betegek és az egészségügy területén mire van szükség.

* Köszönjük a tájékoztatást.

DUNATÁJ HETILAP 44/2017

hirdetés
Previous articleKínai- Magyar befektetési fórum Komáromi résztvevővel
Next articleCsak Nyitra megye közgyűlésének támogatásával biztosítható Komárom fejlesztése