HAZA RÉGIÓ Mesekuckó Ógyallán

Mesekuckó Ógyallán

844
hirdetés

38364_200_200Az ógyallai Konkoly –Thege Miklós Művelődési Központ és a Városi Könyvtár március végéig minden csütörtökön délután 16.00 órától várja a kicsiket és nagyokat magyar nyelvű mesedélutánra.

Az internet, a televízió és a számítógépes játékok bűvöletében egyre nehezebb feladat, hogy a gyermekekkel megszerettessük az olvasást.
Ahogy beszélni tanulnak a gyerekek, egyben a kultúrájukat is tanulják, amely aztán egész életükben elkíséri őket. Már a régi korokban is szájról szájra adták a meséket, később pedig a beszéddel szemben szép lassan az írás vette át a vezető szerepet. És mivel a mai gyerekek nevelése nagyban támaszkodik a könyvekre, nem mindegy, hogy mit és hogyan olvasnak utódaink.
A gyermekirodalommal foglalkozó szakemberek egybehangzóan állítják, hogy egy gyermekkönyv mindenekelőtt vidám és humoros legyen, ugyanakkor vegye komolyan a lapozgató, böngészgető gyereket, ne legyen giccses, gügyögős vagy lekezelő. Fontos, hogy ne csak a gyereknek, de a mesélő szülőnek is élményt nyújtson. Meghatározó természetesen a környezet: a kicsik könnyebben példát és kedvet kapnak az olvasáshoz, ha otthon is sok könyv van a polcon.
Márpedig a könyvekről kár lenne leszokni, hiszen olvasás közben a gyerek igazi intellektuális kalandot él át: felfedezi a valóság és az illúzió közti különbséget, olyan élmények érik, amelyeket egyébként nem élne meg, ezek pedig segítik abban, hogy aktív, kreatív és harmonikus személyiség váljon belőle.
A gyermekek érzelmi értelmi, etikai fejlődésének segítése, pozitív személyiségjegyeinek megalapozása a csodákkal teli meseélmények segítségével.
A rendszeres mesehallgatás által a gyermek egész személyisége pozitívan fejlődik. A népmese sarkított jellemábrázolásával indirekt módon közvetíti az erkölcsi normákat, a társas viselkedés szabályait, az illemszabályokat (udvarias, segítőkész). Ezek a pozitív emberi tulajdonságok a rendszeres mesehallgatás során beépülnek a gyermekek személyiségébe. Erre ráéreznek a gyermekek és a későbbiekben képesek lesznek állást foglalni alapvető etikai kérdésekben (jó-rossz, hazug-becsületes). 5-6-7 éves kor a mesehallgatás igazi ideje.
Mesetárunkba az állatmeséktől kezdve, a cselekményesebb népmeséken át a klasszikus tündérmesékig minden belefér. Gyermekek által kedvelt meseregényeket is mondunk. A kiválasztott mesékkel, versekkel, megerősítjük a környezet megszerettetését, a néphagyomány-ápolást, az évszakok szépségét.
Az ekkor szerzett élmények, ismeretek egész életünkben meghatározóak. Egészségünk záloga kulturális és lelki örökségünk ápolása és továbbhagyományozása, amelyet a direkt a magzatnak, csecsemőnek, kisgyermeknek szóló beszéd, ének, mondóka, vers, mese jelent.
Ha ma kihagyod az esti mesét, holnap már lehet, hogy nem is kéri a lányod, vagy fiad. Ha ma nem ülsz oda vele a társasjáték mellé, előfordulhat, hogy a jövő héten már késő lesz. Ők ma gyerekek, s nem pótolhatod be az önfeledt legózást, babázást úgy öt év múlva. Ha most kihagyod az együttlét meghitt perceit, évek múltán talán már a meghitt beszélgetéseket sem igénylik. Ha most nem sétálsz velük kézen fogva, akkor pár év múlva végleg elengedik a kezed, és a kapaszkodó nélkül elsodródhatnak. Visszahozhatatlanok és megismételhetetlenek a gyermekkor napjai, hetei, hónapjai. Téglák ezek, amelyből és amelyre a felnőtt élet felépül. Ha sok tégla hiányzik, labilis lesz az építmény!

Az ógyallai Konkoly –Thege Miklós Művelődési Központ és a Városi Könyvtár minden csütörtökön délután 16.00 órától várnak kicsiket és nagyokat magyar nyelvű mesedélutánra. A közel egy órás foglalkozás időtartama alatt az érdeklődők mindent megtudhatnak a mesékről, átlapozhatják a kiállított színes mesekönyveket és meghallgathatnak egy ismert mesét is:
Egyszer volt, hol nem volt, de biztos, hogy igaz volt. Történt, hogy az ógyallai óvodások és kisiskolások látogatóba indultak a Konkoly-Thege Miklós Művelődési Központ Mesekuckójába. Útközben találkoztak egy igazi királykisasszonyal, aki nem talált vissza a mesébe. A gyerekek magukkal vitték őt a Mesekuckóba, hátha tud rajta segíteni Edit néni, a könyvtáros, aki egyben varázsló is.
A Mesekuckóban a gyerekeket igazi meseországi hangulat fogadta. Itt volt a háromfejű sárkány, Babszemjankó, az Oroszlánkirály a mézes kalácsházikó és még sok más mesealak. A varázsló megmutatta a gyerekeknek az összes mesekönyvet, ami a könyvtárban található. Elmagyarázta a mesék szerkezetét, beszélgettek a jó és rossz mesehősökről, a gyerekek olvasási szokásairól és megegyeztek abban, hogy a mesében mindig győzedelmeskedik a jó a rossz felett. Így hát van remény arra is, hogy Danka királykisasszony vissza jusson a saját meséjébe.
Ezt a történetet nem öregapám mesélte, hanem az ógyallai kultúrház igazgatónője. De így volt, igaz volt, aki nem hiszi, járjon utánra.

Az interaktív foglalkozás céljáról Lelovič Margit, a Konkoly-Thege Miklós Művelődési Központ igazgatója elmondta: „A foglalkozás közben a gyerekek beleélhetik magukat abba a világba, ahol a legotthonosabban érezhetik magukat: az igazi mesék világába.
A mesehallgatás során fejlődik a gyermekek nyelvi-kommunikációs készsége, fantázia-képessége, problémamegoldó készsége, szociális képességei. Mindeközben újból és újból megmerítkezhetnek a mesék morális tartalmat hordozó világában. Ezzel lelki-szellemi erőt kapnak a hétköznapi óvodai, iskolai, otthoni élethelyzetek, esetleg konfliktusok kezeléséhez. Ugyanakkor a testi-fizikai szinten bizonyított tény a mesehallgatás egészségmegőrző, illetve gyógyító funkciója. Mindezt úgy is fogalmazhatjuk: az igazi mese összeköti az Eget a Földdel. Ezt a lehetőséget kínáljuk föl ez úton a szülőknek és gyermekeiknek”.
A Mesekuckó március végéig várja a látogatókat.

Miriák Ferenc, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleGyőr házhoz jön
Next articleNemzetközi nőnap