HAZA AUTÓVILÁG Mercedes-Benz A 180 d: Még kevesebbet fogyaszt…

Mercedes-Benz A 180 d: Még kevesebbet fogyaszt…

1151
hirdetés

01Ha erről a modellről azt mondanám, hogy 1997-ben mutatták be, igazat is mondanék, meg nem is. Igazat azért, mert az A típusjelzésű Merci tényleg akkor gurult ki először a stuttgarti gyár kapuján. Viszont – és itt jön a csavar – ez a mostani már NEM az az A-osztályos  Merci. Éspedig 2012 óra nem az, amikor is nemcsak generáció-, hanem kategóriaváltást is abszolvált: mikro egyterűből klasszikus kompakt autóvá avanzsált, így egy csapásra az Audi A3 és a BMW 1-es egyetlen érdemi konkurensévé lépett elő. Azóta átesett egy frissítésen is: ezt a legújabb változatot kaptuk meg tesztelésre, az aulról második dízelmotor+ automata váltó+egy spéci szereltségi csomag kombinációjában.

Alaktan

A korábbi besorolással együtt a korábbi formákat is el kellett felejtenünk – tegyük hozzá: hála istennek. Négy év óta az A-Klasse – egy szépség. Izmos, vállas, „terpesztős”;  orrát a legsportosabb modellek egylamellás maszkja ékesíti; hosszú motorházteteje erősen megdöntött szélvédőben folytatódik; oldalüvegezése egy csodaszép kupolában olvad össze; az arányos szélességű hátsó oszlop is szemet gyönyörködtető látvány.  Az oldalfelületen ívek és peremek pazar játéka vonzza a szemet, hátul pedig impozáns légterelő fut ki a keskeny, domború ablak fölé… Itt tényleg nem volt sok dolguk a sminkeseknek, mert ez 4 éve úgy jó, ahogy van: mindössze a maszkon módosítottak valamicskét, hátul pedig „ledesítették” a lámpákat és átrajzolták a diffúzort, valamint a kipufogóvégeket. A bevezetőben említett, Urban nevű csomag pedig ezüst- és krómszínű hűtőlamellával, ugyancsak krómozott ablakszegélyekkel és dupla kipufogóvéggel tette attraktívabbá az autó külsejét. Ja, és még egy apróság: a gázolajos verziók megjelölése itt szimpla „d”-re változott. Az arisztokratikus CDI-t meghagyták a nagyoknak…

Belvilág

Az elöl-hátul egybeszabott támlájú ülések maradtak, az automata váltó kezelőkarját is változatlanul indexkapcsoló helyén találjuk (a baloldali billenőkar a Mercedesnél megszokott kumulatív módon működteti az irányjelzőket/fényszórókat/ablaktörlőket-mosókat).  Továbbra is picit mélyen van a klímapult, bár egy ekkora autónál még végképp nem elérhetetlen távolságban. A központi kijelző „odaragasztottságának” érzete is megmaradt, de ha jobban megnézzük a műszerfalat, más megoldás tényleg nem jöhetett számításba. Az Urban csomag részlét képező háromküllős volán viszont esztétikai és ergonómiai műremek: kitűnő fogású, és jól megjelölt gombjai percek alatt megtanulhatók.

Az utasok élettere a kategória átlaga – nem több és nem is kevesebb. Külön kiemelendő viszont, hogy hátul is elég nagy a fejtér, mivel az üléseket alacsonyra telepítették. A koffer azonban kissé alulméretezett (Audi A3 Sportback: 380–1220 l, BMW 1: 360–1200 l).  A végére itt is még néhány adalék az Urban csomagból: sportos szabású, műbőr/textil kárpitozású ülések, krómozott szellőzőnyílások, piros mutatós központi műszerblokk, „csőbe húzott” órákkal, elülső középső kartámla tágas rakodótérrel és 2 digitális bemenettel.

Az országúton

A frissítés egy további hozadékával kezdünk, jelesül a motorral. A mostani A 180 d-t tudniillik már automata váltóval is 1,5 literes dízel mozgatja, nem 1,8-as, mint amikor még 180 CDI-nek nevezték. Az 1461 köbcentis olajkályha teljesítménye ugyanakkora, de 10 Nm-rel nagyobb nyomatékot termel, és papíron átlagosan 0,3 literrel kevesebbet fogyaszt. Ja, ugyebár, a downsizing… Mint említettük, ez az aggregát egy levellel van a 90 lovas dízel-alap fölött, míg a két izmosabb most 136 és 177 lóerőt tud. Alapon hatfokozatú kézi váltóval kínálják, a tesztautó hétgangos, kétkuplungos, kormányfüles automatája opció volt. Mint ahogy jó néhány vezetéstámogató és élményfokozó rendszer is, például a 4 menetmódot kínáló, azokon belül külön motor- és kormánybeállítást lehetővé tevő DYNAMIC SELECT (10-11. ábra). Kihegyezettebb pozícióiban még ezzel a nem egészen 110 lovas motorral is valamelyest temperamentumosabbá tehető a vezetés, pontosabban kapunk egy ilyesmit sugalló érzést. De ha úgy vesszük – elég is ennyi, mármint ekkora potencia. Pláne, hogy olyan fogyasztás kárpótol érte, mint amilyen a 13. ábra diagramja mutat – és ami mellesleg a minden konkurensnél áramvonalasabb formának is köszönhető….

Vas Gyula

(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1461cm3
Teljesítmény: 80 kW (109 LE)@4000
Nyomaték:   260 Nm@1750–2500
Sebességváltó:
Legnagyobb sebesség: 190 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 11,3 s
Csomagtér:  341–1151 l
Gyári átlagfogyasztás: 3,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 4,6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 103 g/km
Üzemanyagtartály: 50 l
A modellcsalád induló ára: 22 890 €
A tesztelt típus induló ára: 25 074 €

 

hirdetés