HAZA RÉGIÓ Megválasztották a legjobb mentősöket Dél-komáromban

Megválasztották a legjobb mentősöket Dél-komáromban

784
hirdetés

A komáromi mentőállomás dolgozói ismét  megválasztották, hogy ki 2013 legjobb mentőtisztje, mentőápolója és gépkocsivezetője. Az elismerés – ahogy Kaszás Zsolt, a mentőállomás vezetője leszögezte – nem egy szakmai díj, hanem egy szimpátia szavazás.

fullA gálaműsornak a Jókai mozi adott otthont, ahol megjelent többek közt Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, dr. Molnár Attila polgármester és dr. Ferencz Péter, a Selye János Kórház főigazgatója is.

– Önök életet mentenek nap, mint nap. Sokszor nincs idő a gondolkodásra, azonnal be kell avatkozni. Önöknél nincs ünnep, nincs pihenőidő, hiszen ha baj van, akkor menni kell. Megesik, hogy a saját életük veszélyeztetésével mentik meg mások életét. Mentősnek lenni nem szakma, hanem hivatás, szolgálat, életforma. Köszönöm Önöknek azt a munkát, amelyet az idei évben végeztek a komáromi és a Komárom környéki betegekért, ellátásukért – mondta dr. Molnár Attila polgármester.

– Fontos az eszköz, az autó, a jó körülmény, de a szolgálat lelkét azok adják, akik benne dolgoznak. Mind az önkormányzat, mind az a szervezetrendszer, ami Önök mögött áll, alkalmas arra, hogy ennek a hivatástudatnak, felelősségtudatnak, szakmaiságnak a legjavát hozza az itt élők számára, hogy érezzék a biztonságot minden nap. Márai írja a Füveskönyvben, hogy az életnek értelmet csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk. Ez a szolgálat erősítette meg a komáromi mentősök közösségét is – hangzottak Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott szavai.

Ünnepi beszédében Kaszás Zsolt, a mentőállomás vezetője elmondta, hogy a mentődolgozók élete nem egyszerű, hiszen sokszor vannak távol a családjuktól, gyakran látnak tragédiákat, amiket különösen nehéz feldolgozni, és sokszor a saját épségüket sem kímélve mentik meg embertársaik életét.

– Mi az év 365 napján készen állunk a segítségnyújtásra. Ehhez nagy szakmai felkészültség és alázat kell. Egyikünk sem az ezzel járó anyagi juttatásért végzi ezt a hivatást – hangzott el Kaszás Zsolt beszédében.

A mentőállomás dolgozói kiemelt szerepet játszottak a márciusi hóvihar és a júniusi árvíz pusztításakor is, míg éves szinten több mint 189 ezer kilométert tettek meg, és közel 3000 emberen segítettek. A 2013-as esztendőben 12 sikeres újraélesztést végeztek el. A szimpátiaszavazáson maguk közül választották meg a legjobb mentőtisztet, ápolót és gépkocsivezetőt. A legjobb mentőtiszt Karap Gábor lett, aki egy mentős dinasztia tagja. Édesapja, illetve anyai ágon a dédszüleiig visszamenőleg mindenki az egészségügyben dolgozott. Ő maga 2004-ben került az Országos Mentőszolgálathoz, majd 5 évvel később Komáromba. Ahogy mondta, az elismerés azt bizonyítja, hogy kollégái tudnak és szeretnek is vele dolgozni.

A legjobb mentőápolónak Kurdi Balázst választották meg.

– Csak az tudja, hogy miről szól emberéletet menteni, aki ebben benne van. Hihetetlenül jó érzés. Szeretnék sokáig a komáromi mentőállomáson dolgozni, ezért folyamatosan képzem magam – nyilatkozta Balázs.

A legjobb gépkocsivezetőnek járó elismerést Petra Ferenc érdemelte ki, akit saját bevallása szerint elég későn talált meg ez a hivatás, azóta azonban szívvel-lélekkel végzi. Másfél éve mentőszakápolói képzésre is jár. A mentőállomás dolgozói közül első alkalommal azokat is díjazták, akik a legtöbb TTF-EKG-t végezték 2013-ban. Húszat végzett Tóth András és Vásárhelyi Imre is.

A díjak átadása után sem ért véget az ünnepség. Komárom önkormányzata ugyanis másfél millió forint összértékben vásárolt szükséges eszközöket a mentőállomásnak, melyek a betegek ellátását teszik még hatékonyabbá. Kaptak fonendoszkópokat, vérnyomásmérőket, koraszülött maszkokat és szénmonoxid érzékelő készülékeket is.

Kaszás Zsolt elmondta, 2014 a felzárkóztatás éve lesz a mentőállomáson. Szeretnének képzéseken részt venni, megyei és nemzetközi konferenciákat szervezni. Ezen kívül nagy álmuk egy alapítvány létrehozása és automata defibrillátor pontok felállítása a városban, ami nem csak országos viszonylatban lenne egyedülálló.

komarom.hu

videó itt: http://www.komarom.hu/hir.php?hirid=2777

hirdetés
Previous articleDecember 20-án nyílt meg a komáromi éjszakai melegedő
Next articleSzükség van a petícióra, az MKP gyűjti az aláírásokat!