HAZA HÍR-MIX Megkezdődött az SK Innovativon akkumulátor-gyárának építése Dél-Komáromban

Megkezdődött az SK Innovativon akkumulátor-gyárának építése Dél-Komáromban

1349
hirdetés

A dél-koreai SK Innovation a komáromi ipari parkban 97,5 milliárd forintos beruházással hozza létre az elektromos autókban használható akkumulátorokat gyártó üzemét – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az építkezés ünnepélyes indításán.

Szijjártó Péter hozzátette, a gyár kapacitásának első ütemében 410 új munkahelyet teremt, a kormány a beruházást 8,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.
 
A magyar gazdaság gerincét az autóipar adja, az ágazatban 176 ezer ember dolgozik, 2017-ben 8000 milliárd forintot állítottak elő, innen származik az ország ipari termelésének közel egyharmada – ismertette a miniszter.
 
Szijjártó Péter szólt arról is, hogy Magyarország az autóiparban elért erős pozícióit szeretné megtartani, ezért mindent elkövetnek, hogy a jövőbe mutató technológiák érkezzenek az országba.
 
Az üzem Komáromba települését Czunyiné dr. Bertalan Judit térségünk országgyűlési képviselője is üdvözölte, aki hozzátette, hogy a jelenleg épülő új Duna-híd és az ezzel járó további infrastrukturális fejlődés fenntartható hosszútávú növekedési pályára helyezi Komáromot és a térséget.
 
Az SK Innovation Dél-Korea harmadik legnagyobb vállalata, Komáromba településével már három jelentős akkumulátorgyártó működik hazánkban, de a város ipari parkjában gyártja elektromos buszait a kínai BYD, és a közelben lévő Audi is megkezdte az autókat meghajtó elektromotorok gyártását – mondta a miniszter.
 
Yoon Yea Sunnak, az akkumulátor-üzletág elnökének tájékoztatása szerint az üzemcsarnok 430 ezer négyzetméteres lesz. A tömeggyártást 2020-ban kezdik meg, ekkor a gyártott akkumulátorok kapacitása 7,5 GWh lesz, ami 250 ezer autót szolgál ki. A második ütem építését a megrendelések függvényében indítják el, kapacitása megfelel az első ütemének.
 
A dél-koreai SK Innovation Zrt. 2017 novemberében jelentette be, hogy elektromos autókba használható lítium akkumulátorokat gyártó üzem építését tervezi a komáromi ipari parkban. A társaság a dél-koreai Szoszan városában már rendelkezik egy gyakorlatilag azonos technológiájú akkumulátorgyárral.
 
A vállalat komáromi beruházásával kíván betörni az európai piacra. A gyár építésének ünnepélyes indításán név szerint köszöntötték a BMW, a Daimler-Benz, a Ferrari, a Hyundai és a Renault képviselőit.
 
Dr. Molnár Attila polgármester elmondta, a gyár a város történelmének legnagyobb értékű és legnagyobb területű beruházását hajtja végre a városban. A cég betelepülése az iparűzési adó szempontjából is rendkívül kedvező kilátásokkal bír, így növekedhet az önkormányzat fejlesztési-beruházási mozgástere is.
 
Az SK Innovation megjelenésével Közép- és Kelet-Európában három dél-koreai cég készíthet majd akkumulátorokat elektromos autókba. Az LG Chem 2018-ban Lengyelországban nyit üzemet, amelybe több mint 400 millió forint értékben fektetett be, a Samsung SDI pedig nemrég Gödön nyitotta meg 100 milliárd forintból épült, 600 embert foglalkoztató gyárát.

(az MTI cikke alapján)

KOMAROM.HU

 

hirdetés
Previous articleEgyértelművé vált, hogy újjá kell építeni az ellopott gázleválasztót
Next articleCsoda történt: megérkezett őrhalmi fészkébe Báró, a jeladós fehér gólya