HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Csoda történt: megérkezett őrhalmi fészkébe Báró, a jeladós fehér gólya

Csoda történt: megérkezett őrhalmi fészkébe Báró, a jeladós fehér gólya

2145
hirdetés

Szombaton írtunk róla, óráról órára egyre valószínűbb, hogy elpusztult Báró, a jeladós fehér gólya. Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a Sokszínű Vidék megkeresésére arról beszélt, aggodalomra ad okot, hogy a madár még nem ért haza és hogy tavaly szeptember óta nem adott magáról jelet, de könnyen lehet, hogy csak a szerkezet romlott el.

Vasárnapra kiderült, semmi ok nem volt a pánikra, Báró ugyanis reggel berepült a bekamerázott őrhalmi fészkébe.

Csitár, 2017. március 4. A Báró nevû fehér gólya (Ciconia ciconia) a Nógrád megyei Csitár határában 2017. március 4-én. A madár a legkorábban hazaérkezett jeladós fehér gólya. MTI Fotó: Komka Péter
MTI Fotó: Komka Péter

Báró tavaly is az elsők között, március 3-án érkezett meg teleléséből Magyarországra, de a szakemberek egészen tavalyelőttig nem tudták, hogy mi áll viselkedésének a hátterében.

2016 tavaszán aztán sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, aminek köszönhetően kiderült, hogy a gólya nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul.

Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tudott Báró – a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva – korábban megérkezni Magyarországra.

A Báró fészkébe IDE KATTINTVA kukkanthatsz be, a többi jeladós gólya jelenlegi tartózkodási helyét pedig ITT NÉZHETED MEG.

 

sokszinuvidek.24.hu

hirdetés
Previous articleMegkezdődött az SK Innovativon akkumulátor-gyárának építése Dél-Komáromban
Next articleEgész napos programmal vár minden korosztályt az idei Wake Up