HAZA HÍR-MIX Meghosszabbították a hőségriadót

Meghosszabbították a hőségriadót

5774
hirdetés

A tartós kánikula miatt vasárnap 24 óráig meghosszabbította a hőségriadót Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

    Legutóbb keddtől péntek éjfélig rendeltek el hőségriadót, ezt hosszabbították most meg vasárnap éjfélig.
    Az Emmi MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint értesítették a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, kérve, hogy tájékoztassák az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat. További intézkedésekre egyelőre nincs szükség – tették hozzá.
    Az Emmi ismételten kiemeli, hogy nagy hőség idején kerülni kell a kávé, az alkohol, illetve a magas cukortartalmú italok és a zsíros ételek fogyasztását, illetve hogy a legmelegebb órákban – 11 és 15 óra között – lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon. Hozzátették: a bőrt ruházattal vagy fényvédő faktoros krémmel kell védeni a leégés ellen.
    Mint írták, a tartós hőség nemcsak a szív- és a keringési betegségben szenvedőket, hanem az egészséges szervezetet is megviseli, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok.
    Az Emmi felhívta a figyelmet arra is, hogy akik a vízparton tartózkodnak, azok a déli órákban kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.
    A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán, a  http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/hoseg/klimatizalt_helyisegek_listaja_2017.xlsoldalon – olvasható a közleményben.
   Péntekre már az egész országra kiadta a harmadfokú, piros figyelmeztetést a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.
    Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a napi középhőmérséklet a legtöbb helyen 29 Celsius-fok körül vagy afelett alakul. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet 35-40 fok között várható. Késő estére 25 és 31 fok közé mérséklődik a meleg.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy pénteken is nagyon erős UV-B sugárzás várható.


MTI

kép:pixabay.com

hirdetés
Previous articleHonda Civic 1.0 VTEC TURBO Executive: Szűk egy literből csaknem 130 lóerő
Next articleMegújul a VMK fény- és hangtechnikája