HAZA BELFÖLD Már ismert a Hedvig – tüntetés előzetes programja

Már ismert a Hedvig – tüntetés előzetes programja

843
hirdetés

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala közleményében ismertette az igazságszolgáltatás állapota és Malina Hedvig ügye kapcsán Pozsonyban esedékes tüntetés előzete45439s programját. Az alábbiakban az előzetes program olvasható:
A tüntetés április 30-án, 18.00 órakor kezdődik a pozsonyi Vármegyeház téren (Župné námestie). Másfél óra elteltével a tömeg a Hviezdoslav térre vonul át, útba ejtve többek között a főügyészség székhelyét is.
A rendezvényen Batta István a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház üzenetét tolmácsolja. Voda Zsófia a nyitrai magyar egyetemisták, Sándor Anna egyetemi oktató pedig a tanárok nevében beszél. Vrabec Mária, a Malina-Žák Hedvig ügyét közelről követő és feldolgozó újságíró szintén rövid beszédet mond a rendezvényen. A Csemadokot Mézes Rudolf képviseli.
A demonstráción megszólal Zuzana Wienk, a Fair-play Szövetség vezetője, míg Jana Dubovcová ombudsman levelét Peter Kresák alkotmányjogász tolmácsolja. A Szlovákiai Helsinki Bizottság képviseletében Miroslav Kusý professzor tart rövid beszédet, ahogy megnyilvánul az ügyről dokumentumfilmet forgató újságíró, Eugen Korda is.
A rendezvényen levetítésre kerül a belügyminiszter és a miniszterelnök ominózus sajtótájékoztatója, zenés program tarkítja a felszólalások közti részt – többek között Zsapka Attila részvételével. Az esemény a Szlovák Nemzeti Színház épülete előtt zárul, ahol a demonstrálók egy performansszal jelzik, hogy az ország ugyan tíz éve tagja az Európai Uniónak, azonban az igazságszolgáltatás színvonalát tekintve messze elmarad az intézménytől.

Felszólalók listája:
Batta István lelkész, zsinati tanácsos
Voda Zsófia, Diákhálózat – JUGYIK (Nyitra)
Mézes Rudolf, Csemadok
Vrabec Mária, újságíró
Sándor Anna, egyetemi tanár (Nyitra)
Zuzana Wienk, Fair-play Szövetség
Peter Kresák, az emberi jogi biztos hivatala
Miroslav Kusý, Szlovákiai Helsinski Bizottság
Eugen Korda, újságíró

hirdetés
Previous articleIsmét feketelőporfüst szaga szállt a levegőben
Next articleAz ünnepi ülésen történt