HAZA KÜLFÖLD Lemond a pápa – A sajtó ellen emelte fel szavát a Vatikán

Lemond a pápa – A sajtó ellen emelte fel szavát a Vatikán

2388
hirdetés

A Vatikán szombaton közleményben ítélte el a pápa lemondását kísérő sajtótalálgatásokat, miközben XVI. Benedek az utolsó magánaudiencián Giorgio Napolitano olasz államfőt fogadta.

    A sajtó „gyakran nem ellenőrzött, vagy nem ellenőrizhető, vagy egyenesen hamis hírekkel” súlyos kárt okoz intézményeknek és személyeknek, „így akarva befolyásolni a konklávéra készülő bíborosokat” – fogalmazott a szentszéki államtitkárság által kiadott közlemény.  
    Ezzel egy időben Federico Lombardi vatikáni szóvivő a Vatikáni Rádió egyik szombati műsorában „rágalmazásnak, félretájékoztatásnak, zavarkeltésnek” nevezte a XVI. Benedek lemondását kísérő sajtóhíreket.     
    A szentszéki szóvivő nem említette, melyik médiára gondol, de az olasz és nemzetközi sajtóban az utóbbi napokban több cikk is megjelent arról, hogy a pápa távozását az úgynevezett Vatileaks-dosszié idézte elő.
    A bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásának hátterét vizsgáló dosszié elkészítését tavaly XVI. Benedek egy háromfős bíborosi testületre bízta. A spanyol Julián Herranz, a szlovák Josef Tomko és az olasz Salvatore De Giorgi készítette jelentést a pápa titkosította.  
    A La Repubblica olasz napilap csütörtök-pénteken arról írt, hogy a pápát a dosszié botrányos tartalma kényszerítette lemondásra. A baloldali napilap egyenesen azt állította, hogy a jelentés szerint a Vatikánt egy „meleg lobbi” uralja. A La Repubblica főszerkesztője pénteken elismerte, hogy a dosszié tartalmát nem ismerve írtak arról „vatikáni források alapján”.
    Más sajtóértesülések szerint XVI. Benedek a jelentést még távozása előtt nyilvánosságra hozhatja.  
    „A dossziét a konklávén részt vevő bíborosok fogják megismerni” – nyilatkozta a szombati La Repubblicának Gianfranco Svidercoschi, a L’Osservatore Romano szentszéki napilap volt főszerkesztő-helyettese. Svidercoschi szerint a Vatileaks felelősének kikiáltott pápai tolvaj-komornyik, Paolo Gabriele „csak a jéghegy csúcsa volt”. Hozzátette: „Wojtyla idején a római kúria olyan volt, mint egy család, ma pedig viperafészek”.
    Az olasz sajtó a vatikáni hatalmi harcok jeleként értékelte azt is, hogy XVI. Benedek a pápasága utolsó napjaiban számos kinevezést írt alá, többek között Ettore Balestrerót, a vatikáni államközi kapcsolatok altitkárát bogotái nunciusnak nevezte ki. „Ezzel védett helyre helyezte át az államtitkárság eddigi kulcsemberét”- írták a lapok.
    XVI. Benedek és Giorgio Napolitano találkozóján a pápa – a választások előnapján – azt üzente, hogy imádkozik Olaszországért.  

MTI

hirdetés
Previous articleNečas: Sajnálom!
Next articleSzínházi portré Lévai Katalin írónővel!