HAZA KÜLFÖLD Nečas: Sajnálom!

Nečas: Sajnálom!

3311
hirdetés

38117

Petr Nečas cseh kormányfő csütörtöki müncheni látogatása során kimondta a szlovák politikusok számára kimondhatatlant.

„Sajnáljuk, hogy a szudétanémetek háború utáni kitelepítésével, elhurcolásával az akkori Csehszlovákiából, vagyonuk elkobzásával és állampolgárságuk megvonásával annyi szenvedést és sérelmet kellett ártatlan embereknek átélniük, a kollektív bűnösség elvének érvényesítésére való tekintettel is” – jelentette ki a cseh miniszterelnök a bajor parlament képviselői előtt.
A cseh kormányfő mindeközben következetesen tartotta magát a 16 évvel ezelőtt Václav Klaus cseh kormányfő és Helmut Kohl szövetségi kancellár által aláírt cseh-bajor nyilatkozat 3 cikkelyéhez.

Nečas határozottan elutasította azonban a háború előtti vagyonviszonyok visszaállítását a cseh határszéleken. „A történelem közös tolmácsolásának keresése erkölcsi elégtételt nyújt, a háború előtti vagyonviszonyokat azonban nem lehet felújítani” – hangsúlyozta.
A bajor képviselők Nečas felszólalását hangos éljenzéssel és állva tapsolták meg. Bernd Posselt , a Szudétanémet Honfitársak Egyesületének szóvivője a beszédet követő parlamenti fogadáson köszönetet mondott a cseh kormányfőnek. „Valóban nagystílű felszólalás volt. A bejelentett kis lépésből egy nagy lépés lett” – nyilatkozta.

TASR nyomán DÉ, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleA felszálló fehér füst históriája
Next articleLemond a pápa – A sajtó ellen emelte fel szavát a Vatikán