HAZA BELFÖLD Küzdelem a vágsellyei magyar iskola megmentéséért

Küzdelem a vágsellyei magyar iskola megmentéséért

764
hirdetés

A vágsellyei Pázmány Péter Magyar Tannyelvű Alapiskola szülői szövetsége rendkívüli ülést tartott az iskola megmentése érdekében. Elhatározták, hogy fellépnek a városi hivatal közösségünk létét veszélyeztető terve ellen.

Csütörtökön mintegy száz szülő fejezte ki meggyőződését, hogy szembe kell helyezkedni a városi hivatal azon törekvésével, mely szerint a magyar alapiskola a város külterületére, a Vág folyó túlsó felén lévő Vágvecsére költözne. Az iskolának megalakulása óta a város központjában egy patinás épület ad otthont. A városi hivatal oktatásügyi bizottsága által is jóváhagyott terve szerint Vágvecsén a két szlovák iskolát összevonnák, a „felszabadított” épület – a Bernolák utcában – pedig a magyar alapiskolának adna otthont. Az érintett magyar iskola igazgatónője ezen az ülésen a költöztetés ellen érvelt.

Az iskola sorsáról a városi képviselő-testület várhatóan április 18-ai ülésén dönt majd, és ezen a magyar iskola szülői szövetsége is hallatni akarja hangját, elutasító álláspontját. A szülők szerint a magyar iskola költözése az iskola létét veszélyezteti. Indokaikat, véleményüket másfél órán át tartó vitában fejtették ki. Alkotmányos, jogi és gazdasági érveket sorakoztattak fel az iskola megmentése érdekében. Elhangzott, hogy a szülői szövetség közbejárása folytán sikerült az iskola belső területében számos felújítási munkálatot megvalósítani, rengeteg pénzt, energiát fektettek ebbe, ha az iskola költözik, akkor ez (is) gyakorlatilag elveszik. Volt aki elmondta, hogy a város tudatosan hagyja az iskola épületét lepusztult állapotban, abban a reményben, hogy így könnyebben ki tudják majd költöztetni az iskolát az épületből, melyet a polgármesteri kampányt támogató egyik szponzori cég akar megszerezni.

A szülői szövetség rendkívüli ülésének vitájában vágsellyei érintett lakosként felszólalt Biró Ágnes, volt parlamenti képviselő (MKP), kulturális államtitkár is. Hangsúlyozta, az ami történik az iskolával szemben, gyakorlatilag a magyar közösség elleni támadás is. A költöztetés miatt a gyűjtőiskolaként működő oktatási intézmény – a gyermekek közül 43 százalék beutazó – diákjai jelentős részét is elveszítené. A városi hivatal oktatásügyi tanácsának és az önkormányzati képviselőknek javasolja, próbálják meg öt kilogrammos táskával oda-vissza megtenni az utat a város központjából Vágvecsére, és akkor jobban megértik majd a gyermekek és a szülők helyzetét. „A második világháború után fehér lapot kaptak azok, akiket a hatalom kitelepítésre jelölt. Most Vágsellye városi önkormányzata akar nekünk fehér lapot adni. Ezt nem szabad megengednünk!” – mondta.

„Ezt az épületet a magyarok építették. Én is idejártam, szeretném, ha az unokám is itt szerezné meg az iskolai műveltséget” – hangzott el a vitában egy nagyapától. A szülők nagy többsége egyetértett abban, hogy a jelenlegi iskolának nincs alternatívája, és ha szükséges, akkor a tiltakozások különböző formáival fejezik ki álláspontjukat. Aláírásgyűjtés is indult az iskola megmentése érdekében, de „akár a polgári engedetlenségig is elmegyünk” – mondta az egyik szülő, szavait nagy taps követte…

Felvidék.ma, ON

hirdetés
Previous articleKatasztrófahelyzet a termőföldeken!
Next articleAz MKP Keresztény Platformja az imanapi előkészítő bizottságban