HAZA BELFÖLD Kuciak gyilkosság – Súlyosbította az elkövető büntetését a legfelsőbb bíróság

Kuciak gyilkosság – Súlyosbította az elkövető büntetését a legfelsőbb bíróság

1657
hirdetés

Huszonöt év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre súlyosbította szerdán a pozsonyi legfelsőbb bíróság Miroslav Marček büntetését, akit Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője közel három évvel ezelőtti, nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó meggyilkolása és egy további gyilkosság miatt áprilisban 23 évre ítéltek.

    Marček ügye azután került a legfelsőbb bírósághoz, hogy az ellene a bazini székhelyű különleges bíróság által hozott ítéletet megfellebbezte az ügyész, arra hivatkozva, hogy nem teljesültek a büntetés csökkentéséhez szükséges feltételek. A fellebbezést benyújtó különleges ügyész eredetileg is 25 éves szabadságvesztés kiszabását kérte.
    A nagy botrányt és belpolitikai viharokat is kiváltó, két évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság bűnvádi perének főtárgyalása idén januárban kezdődött. Az ügy öt vádlottja közül elsőként a vád koronatanújával, Andruskó Zoltánnal szemben született ítélet, őt – különálló perben, már egy hónappal korábban – vádalku keretében ítéltek 15 év letöltendő szabadságvesztésre, amiért kifizette a gyilkoságért járó összeget a gyilkosságot végrehajtónak. A gyilkosságok elkövetőjének, Miroslav Marčeknek az ügyét – miután januárban bevallotta a gyilkosságok elkövetését – külön per keretében tárgyalták tovább, és elsőfokon áprilisban ítélték el.
    Az ügy fennmaradó három szereplőjével szemben szeptemberben született ítélet. Tomás Szabót – aki a vádirat szerint segédkezett Marceknek az újságíró és barátnője meggyilkolásánál – 25 év börtönbüntetésre ítélték. Az újságíró meggyilkolásának megrendelésével vádolt Marián Kočner nagyvállalkozót és a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát ugyanakkor – elégséges bizonyíték hiánya miatt – felmentette a bazini székhelyű különleges bíróság.
    Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kušnírovát 2018. február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság az országban közfelháborodást keltett, és sohasem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.


MTI

hirdetés
Previous articleKorrupció és pénzmosás gyanújával őrizetbe vették a szlovák Penta csoport egyik tulajdonosát
Next articleVolt egyszer egy városi cég