HAZA BELFÖLD Korrupció és pénzmosás gyanújával őrizetbe vették a szlovák Penta csoport egyik tulajdonosát

Korrupció és pénzmosás gyanújával őrizetbe vették a szlovák Penta csoport egyik tulajdonosát

1702
hirdetés

Keddi pozsonyi rajtaütése után a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupció és pénzmosás gyanújával eljárást indított három személy ellen, kettőt pedig őrizetbe is vett, köztük Jaroslav H.-t a szlovák Penta pénzügyi csoport egyik társtulajdonosát – közölte szerdán közösségi profilján a szlovák rendőrség.

    A Penta az egyik legnagyobb pénzügyi csoport Szlovákiában, amely vállalatain keresztül a legnagyobb munkáltatónak számít az országban, érdekeltségei – más területek mellett – az egészségügyre, a pénzügyi szektorra és az ingatlanpiacra is kiterjednek.
    A szlovák sajtó szerint a nagy befolyásúnak tartott pénzügyi csoport most őrizetbe vett társtulajdonosa, a vállalat egyik kulcsfontosságú vezetője is egyben.
    Jaroslav H. – aki a vállalat szóvivőjén keresztül tagadta az ellene felhozott vádakat – őrizetbe vételét követően azonnal lemondott a cégben betöltött minden posztjáról. Helyét a pénzügyi csoport egy másik társtulajdonosa, a beruházási projektek többségéért felelős Iain Child veszi át – közölte a cég.
    A szlovák bulvársajtóban az ország egyik leggazdagabb embereként emlegetett Jaroslav H. neve először nyolc évvel ezelőtt – az úgynevezett „Gorilla ügyirat” kapcsán és a „Gorilla tüntetések” idején – vált szélesebb körben ismertté. Az ügyiratot, amelyet általában titkosszolgálati lehallgatás leiratának tartanak, 2011 decemberében „szivárogtatták ki” és juttatták el a szlovák sajtónak.
    Az állítólag 2005-2006-ban készült ügyiratban az akkori politikai és gazdasági elit legfontosabb személyei, köztük Jaroslav H. is szerepelnek. Állításai a politikai és gazdasági elit érdek-összefonódására mutatnak rá. Az ügyirat nyilvánosságra kerülését követően komoly belpolitikai vihar kavart és tüntetések sorozatát indította el Szlovákiában.
    A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség több különböző fedőnevű akciójában szerdán és az elmúlt napokban több komoly visszhangot kiváltó őrizetbevételt is végrehajtottak, köztük magas beosztású rendőrségi és titkosszolgálati tisztviselőkkel szemben.


MTI

hirdetés
Previous articleDecember 1-én nyílik az M2 Gyerekcsatorna Adventi Kalandáriuma
Next articleKuciak gyilkosság – Súlyosbította az elkövető büntetését a legfelsőbb bíróság