Kezdőlap BELFÖLD Korrupció és pénzmosás gyanújával őrizetbe vették a szlovák Penta csoport egyik tulajdonosát

Korrupció és pénzmosás gyanújával őrizetbe vették a szlovák Penta csoport egyik tulajdonosát

831
MEGOSZTÁS

Keddi pozsonyi rajtaütése után a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupció és pénzmosás gyanújával eljárást indított három személy ellen, kettőt pedig őrizetbe is vett, köztük Jaroslav H.-t a szlovák Penta pénzügyi csoport egyik társtulajdonosát – közölte szerdán közösségi profilján a szlovák rendőrség.

    A Penta az egyik legnagyobb pénzügyi csoport Szlovákiában, amely vállalatain keresztül a legnagyobb munkáltatónak számít az országban, érdekeltségei – más területek mellett – az egészségügyre, a pénzügyi szektorra és az ingatlanpiacra is kiterjednek.
    A szlovák sajtó szerint a nagy befolyásúnak tartott pénzügyi csoport most őrizetbe vett társtulajdonosa, a vállalat egyik kulcsfontosságú vezetője is egyben.
    Jaroslav H. – aki a vállalat szóvivőjén keresztül tagadta az ellene felhozott vádakat – őrizetbe vételét követően azonnal lemondott a cégben betöltött minden posztjáról. Helyét a pénzügyi csoport egy másik társtulajdonosa, a beruházási projektek többségéért felelős Iain Child veszi át – közölte a cég.
    A szlovák bulvársajtóban az ország egyik leggazdagabb embereként emlegetett Jaroslav H. neve először nyolc évvel ezelőtt – az úgynevezett “Gorilla ügyirat” kapcsán és a “Gorilla tüntetések” idején – vált szélesebb körben ismertté. Az ügyiratot, amelyet általában titkosszolgálati lehallgatás leiratának tartanak, 2011 decemberében “szivárogtatták ki” és juttatták el a szlovák sajtónak.
    Az állítólag 2005-2006-ban készült ügyiratban az akkori politikai és gazdasági elit legfontosabb személyei, köztük Jaroslav H. is szerepelnek. Állításai a politikai és gazdasági elit érdek-összefonódására mutatnak rá. Az ügyirat nyilvánosságra kerülését követően komoly belpolitikai vihar kavart és tüntetések sorozatát indította el Szlovákiában.
    A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség több különböző fedőnevű akciójában szerdán és az elmúlt napokban több komoly visszhangot kiváltó őrizetbevételt is végrehajtottak, köztük magas beosztású rendőrségi és titkosszolgálati tisztviselőkkel szemben.


MTI

hirdetés