HAZA KÜLFÖLD Krím után Donyeck is orosz lehet

Krím után Donyeck is orosz lehet

913
hirdetés

A kelet-ukrajnai városban a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok hétfőn kikiáltották a „független donyecki köztársaságot”.

A döntést a szeparatisták által létrehozott, úgynevezett „népi tanács” hozta meg rendkívüli ülésén. A testület emellett úgy határozott, hogy az újonnan létrehozott „köztársaság” csatlakozik Oroszországhoz.

A szakadárok vezetői kihirdették a tanács döntését a hivatali épület előtt összegyűlt oroszbarát tüntetőknek, akik a döntéseket kitörő ovációval és Oroszországot éltető skandálással fogadták.

Az oroszbarát tüntetők a megyei adminisztráció épületét vasárnap szállták meg Donyeckben. Eredetileg a megye törvényesen megválasztott tanácsától követelték, hogy hozzon döntést a terület Ukrajnától való elszakadásáról. A megyei tanács képviselői azonban hétfőn nem ültek össze tanácskozni, ezért a szakadár tüntetők önhatalmúlag megfosztották őket mandátumuktól, és megalakították saját döntéshozó testületüket, a „népi tanácsot”.

A hivatal erkélyére kifüggesztették a „donyecki köztársaság zászlaját.” Az épület előtt a tüntetők által épített barikád mellett gyúlékony keverékkel teli hordók állnak. Az oroszbarát aktivisták közölték, hogy ha támadás éri őket, készek felgyújtani azokat.

Hír24

hirdetés
Previous articleÉvtizedeken át volt a nemzet napszámosa
Next articleA 23. Komáromi Napok teljes műsora (É-Komárom)