HAZA BELFÖLD Kövér László a kassai magyarokkal emlékezett

Kövér László a kassai magyarokkal emlékezett

941
hirdetés

41236Kassán, az augusztus 20-i megemlékezés ünnepi szónoka Kövér László volt. A magyar Országgyűlés elnöke a Löffler Béla Múzeumban megtarott ünnepségen hangsúlyozta: elődeink független államot teremtettek, mert tudták, hogy a függetlenségében sérült állam nem tudja szolgálni a hazát, a hazában élő magyarok és nem magyarok érdekeit.
Az Országgyűlés elnöke a felvidéki magyarok augusztus 20-i ünnepségén áttekintette a több mint ezeréves magyar államiság történetét, majd úgy fogalmazott: a Szent István-i állam évszázadokon át védelmet nyújtott a Szent Korona minden népének.
A politikus elmondta: miután a független magyar államiság megszűnt, a magyarságot az állam helyett, a gondviselés mellett csak a haza szeretete, az emberek hite, életereje, áldozatvállalása és a csodálatos magyar nyelv éltetette.
Az 1956-os forradalom rövid ideje után az állam igazi, újbóli függetlenségét a rendszerváltással, de még inkább a 2010-es választások után nyerte vissza – mondta Kövér László, mindehhez hozzátéve: a választók akkor a nemzeti összetartozás megerősítésére, a magyar állam újjáépítésére, a magyar érdekek képviseletére, a biztos hazára voksoltak.
A kassai megemlékezést követően Kövér László Szent István, Szent László és Szent Imre szoboregyüttesét koszorúzta meg  Királyhelmecen. Az Országgyűlés elnöke a Millenniumi téren felállított szoborcsoportnál Balogh Csaba pozsonyi nagykövet, a Magyar Közösség Pártja (MKP) járási és helyi szervezeteinek, valamint a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás képviselőinek jelenlétében helyezte el az emlékezés koszorúit.
Pásztor István, a fejlesztési társulás elnöke az eseményen elmondta: az Emlékezni, megmaradni című programsorozat keretében a nemzeti ünnepekről – így az államalapításról – történő megemlékezéseknek szeretnének hagyományt teremteni a magyar, szlovák és ukrán hármas határ közelében fekvő városban és térségében.

mti/Felvidék.ma
Fotó: Vajda János

hirdetés
Previous articleUniós biztos a romákat kirekesztő kassai fal lebontását követeli
Next articleEurópai hírű arborétum