HAZA RÉGIÓ Korszerűsödik a gútai szivattyútelep

Korszerűsödik a gútai szivattyútelep

1247
hirdetés

Nagy teljesítményű turbinák biztosítják a belvíz elvezetését

SzivattyútelepEgy kiadós nyári zápor után 1999-ben Gúta jelentős része víz alá került, mivel az aszódi csatorna nem volt képes elvezetni a városi csatornarendszerből a vizet. Kulacs Ernő főgépész és néhai Varjú Lajos műhelyvezető (akkor már mindketten nyugdíjasok) indították be a csörgői szivattyúház csaknem százéves turbináit, és nekik köszönhetően sikerült megmenteni a várost a nagyobb károktól. Azóta próbálta a városvezetés elérni, hogy hasonló problémák ne keserítsék meg a gútaiak mindennapi életét. Tíz évvel később azonban ismét megismétlődött az eset, állt a víz a kertekben, pincékben…

– Ismét össze kellett hívni az árvízvédelmi szakbizottságot, s úgy határoztunk, hogy a baj elhárítása után mindaddig küzdünk majd, amíg újra nem lesz üzemképes a csörgői szivattyútelep – mondta Horváth Árpád polgármester. Előbb a város belvízelvezető csatornahálózatát szélesítették ki, ám eközben folyamatosan kilincseltek az illetékeseknél a szivattyúház érdekében is. – Egy pénteki napon sikerült bejutnom a kormányfőhöz, aki végighallgatott és csak annyit szivattyu2mondott: Megoldjuk! – ismertette az események hátterét a polgármester. Pár nappal később üzenetet kaptam, hogy mehetünk Selmecbányára, az ügyben érintett intézmény igazgatójához. Lényegében azóta „sínen” van az építkezés. A tervezés, az elektromos hálózat építése, az új berendezések beszerzése, a szükséges átalakítások elvégzése folyamatosan haladt. – Ez talán annak is köszönhető, hogy Fekete György mérnök, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat komáromi igazgatója régi barátom és ő is szívügyének tekintette a felújítást, de a pozsonyi vezérigazgatóság is átérezte a helyzet komolyságát. Most léptünk a 2 milló 271 ezer eurós beruházás átadási szakaszába. Az átalakítás során a végső kivitelezés ez év júliusában kezdődött el. A szivattyúházban korábban három turbina volt. Ezek közül kettő abban az időben valóban korszerűnek számított, átemelési kapacitásukat állítható turbinaszárnyakkal lehetett módosítani, illetve fokozni. Ezek másodpercenként 2,5-3,5 m3-nyi vizet tudtak 4 méter magasba átemelni. Ugyanilyen magasságba volt képes a vizet a Vágba átemelni a harmadik turbina is, ez merev szárnyú és 2,5 m3/mp teljesítményű volt. Most három, egyenként 3 m3/mp teljesítményű búvárszivattyú került beszerelésre, amelyek 5,75 m magasba képesek a vizet átemelni. A csörgői szivattyúállomás tárolómedencés megoldású. Ha az Aszódig húzódó csatornában alacsony a vízszint – viszont a termőföldek megkövetelik a vízellátást –, Gútánál elég felnyitni a zsilipeket, s a víz befolyik a csatornába. Aszódnál a Kis-Dunából engedhetik be a vizet. Ha túl magas a csatorna vízállása, a csörgői felesleget a Vágba szivattyúzzák át még abban az esetben is, ha a Vágnak is magas a vízállása. Ebből adódóan kettős szerepet tölt be a csörgői szivattyútelep. Az átépítéshez a pénzt a környezetvédelmi minisztérium biztosította, természetesen uniós támogatással. Az üzemeltetéssel a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat Komáromi Belvízi Igazgatóságát bízták meg.
– Személy szerint bízom abban, hogy a szivattyúk átadásával Gúta árvízvédelmének egy új szakasza kezdődik – mondta búcsúzóul Gúta polgármestere.

szivattyu3

DUNATÁJ HETILAP 49/2015

hirdetés
Previous articleA szeretet ünnepén Ghymes-koncerttel mondott köszönetet az MKP
Next articleNagybetűs ünnep a Selye János Gimnáziumban