HAZA BELFÖLD Kormányváltást és alkotmánymódosítást célzó népszavazást kezdeményez Robert Fico pártja

Kormányváltást és alkotmánymódosítást célzó népszavazást kezdeményez Robert Fico pártja

908
hirdetés

A legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány megkezdte az aláírásgyűjtést annak a népszavazásnak a kiírására, amellyel Eduard Heger kormányának menesztését, illetve az alkotmánynak olyan módosítását szeretné elérni, hogy a törvényhozás megbízatási időszaka népszavazás vagy parlamenti határozat alapján is rövidíthető legyen. Az aláírásgyűjtés megkezdését Robert Fico jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.

     A mostani kezdeményezésének előzménye, hogy tavaly egy – ugyancsak az Irány által kezdeményezett – petícióban mintegy hatszázezer aláírás gyűlt össze előrehozott választásokat célzó népszavazás kiírására. A népszavazásra azonban nem került sor, mivel Zuzana Čaputová államfő úgy döntött, hogy nem írja ki, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.
Az idén februárban a pozsonyi törvényhozás elutasított egy másik indítványt is, amelyet egy ellenzéki képviselő, és egy, a négypárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a jobbközép Család vagyunk (Sme rodina) nevű párt képviselője terjesztett be. A javaslat szerint oly módon módosították volna az ország alkotmányát, hogy sikeres népszavazással rövidíthetővé vált volna a választási ciklus.
A Ficóék által most kezdeményezett népszavazáson két kérdésben nyilváníthatnának véleményt a szavazópolgárok: kívánják-e a kormány azonnali lemondását, és egyetértenek-e azzal, hogy a parlament megbízatási időszaka népszavazás vagy parlamenti határozat alapján is rövidíthető legyen? „A népszavazás az egyetlen lehetőség, amely Szlovákiában az emberek számára megmaradt arra, hogy érdemben hangot adjanak az ezzel a kormánnyal szembeni elégedetlenségüknek, s távozásra szólítsák fel” – írta kezdeményezésüket indokolva az Irány, melynek közleményét a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.
A kezdeményezést több más ellenzéki párt is támogatásáról biztosította.
Pénteki sajtótájékoztatóján Robert Fico közölte: szeretnék július végéig, vagy legkésőbb augusztus 15-ig összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges legalább 350 ezer aláírást, s amennyiben ez sikerül, a népszavazást az október 29-re kiírt helyhatósági és megyei választásokkal egy időben lehetne megtartani.
Szlovákia történetében eddig 8 alkalommal került sor népszavazásra, de ezek közül – a megköveteltnél alacsonyabb részvételi arány miatt – csak egy lett érvényes, a 2003-ban az ország európai uniós csatlakozásáról tartott referendum, amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt.


MTI

kép: facebook

hirdetés
Previous articleMeghalt a buszban felejtett kislány
Next articleKét hét múlva újszerű, fiatalos Szívharang # koncertszínház-bemutató a „Jókaiban“