HAZA HÍR-MIX KomáLom Gyerkőcfesztivál

KomáLom Gyerkőcfesztivál

1234
hirdetés

Aprók, picik, kicsik, felnőtt-gyerekek és gyerek-felnőttek!

Engedjétek meg, hogy bejelentsük: Világszám! KomáLom Gyerkőcfesztivál! Május utolsó napjának – remélhetőleg verőfényesen napsugaras – délutánján kalandparkká változtatjuk az Anglia parkot és környékét! 100 szilvásgombócban mernék fogadni, hogy ilyen még nem volt! Versenyautóba ülhetsz, Bagaméri a fagylaltját ingyen Neked méri, népzenére táncolhatsz, zoknibábut eszkábálhatsz, mese vár a Mesevárban, nyújtózkodhatsz a jógaórán, rendőr bácsikkal és tűzoltó bácsikkal parolázhatsz (szerintem még az autójukba is beszállhatsz…), karaokét énekelhetsz, egy napra polgármester is lehetsz… és… és…és…
Á, ez így nem az igazi! Elmeséljük Nektek részletesen, jó? Most képzeletben felugrunk a Klapka tér leges-leges-legközepén (tudjátok, ahol a szobor van) egy léghajóra és együtt megnézzük, hogy hol mi vár Rátok, rendben? Felkészültetek? Akkor nosza, szálljunk fel!

1. VERDÁK

Épp annyit utaztunk a levegőben, hogy még a leglustább barázdabillegető se fáradt volna el, és máris látjuk felülről az első helyszínt. Versenyautók sorakoznak egymás mellett a téren, olyan sok fajta, hogy megszámolni sem tudom! A Hillcimb Racing Team jóvoltából beszélgethettek majd igazi autóversenyzőkkel, beülhettek a verdákba, s ha minden jól megy, pár perc erejéig felbőgnek majd a motorok és Ti olyan közelről lehettek részesei ennek a fülsiketítő ramazurinak, mint talán még soha ezelőtt! Aztán azt csicseregték még a madarak (az a lusta barázdabillegető például), hogy ajándékokat is osztanak majd – kicsinek, nagynak egyaránt! Itt lesz majd Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri és ingyen osztani se szégyelli…

2. FOLKPÓDIUM

Ismertek népdalokat, szerettek énekelni vagy táncolni? Szeretitek a népzenét? Az sem baj, ha még nem tudtok erre válaszolni, szerintem május utolsó vasárnapján ez is kiderül majd… Mert ha most lenéztek, akkor itt a kanyar mellett a Pince Egyetemi Klub előtt pont azt a kis teraszt látjátok, ahol majd egész délután – kisebb szünetekkel természetesen – a Hárompatak zenekar húzza a talpalávalót, és a Rátok szabott foglalkozások keretében igazi zenészek, igazi hangszerek segítségével varázsolnak majd fülbemászó dallamokat az éterbe. Lehet, hogy lesz pár olyan hangszer is, amilyennel még nem is találkoztatok, de ha megkéritek a gazdáikat, biztosan kipróbálhatjátok…

3. MÓKÁZUNK ÉS VÉDÜNK

Na, most mindenki tegye a szívére a kezét: ki az, aki már egészen közelről, ne adj Isten belülről látott mentő-, rendőr-, vagy teszem azt tűzoltóautót? Ha még senki, semmi gond! Nézzetek csak le! Itt vagyunk a park túlsó oldalán, a Városi Művelődési Központtal átellenben, Ti is látjátok, hogy miféle járgányok sorakoznak ott lent? Egy sárga, egy piros és egy fehér, zöld sávval az oldalán. Bizony, az ott mind a három igazi, és ha majd leszállunk, a rendőr, a mentős és a tűzoltó bácsi megengedi, hogy ezekbe is beleüljetek és megtanítja Nektek – de az is lehet, hogy már tudjátok -, hogy ha őket kell hívnotok, milyen számot kell tárcsáznotok. Meg aztán azt is hallottam még (már megint az a pletykás barázdabillegető…), hogy lehet, hogy a tűzoltó bácsik plusz-meglepetéssel is készülnek ám!

4. MESEVÁR

Mostanra átszeltük a parkot, de olyan csodás itt fent, hogy fel sem tűnt, pedig pont a szemben lévő sarokba fújt minket a szél… Nézzük csak, mi van épp alattunk: Rengeteg könyv, még több gyerek – figyelmesen hallgatnak… Mesevár! Mese vár a Mesevárban egész délután! Számtalanul sok-sok-sok mese vár felolvasásra délután, bármikor is jártok erre, valaki mindig olvasni fog, hát nem csodás? Aztán azon se lepődjetek meg, ha valahonnan ismerősnek tűnnek majd a nénik meg a bácsik, tudjátok több ismert ember – többek között a Jókai színház művészei is – ígérte, hogy felolvas Nektek, na ez már szerintem döfi! Babzsákban csücsülve, szőnyegen nyújtózva, plüssmacik közt – KIRÁLY!

5. FÉNYKÉPEZDE

Kicsit arrább pillantunk és valami csuda jópofa dolgot látunk, Ti is látjátok? Mintha hatalmas telerajzolt lepedők lennének kifeszítve a fák közé, de nem holmi matekfüzet hátuljára alkotott irka-firkával telerajzoltak ám, hanem nagyon szép rajzokkal díszítettek. Az ott az egyiken például a huszár, aki minden nap többször is kijön a városháza tornyából a Klapka-induló taktusaira, mellette meg a komáromi kisleány, aki által visz a Dunán! Csak az arcuk olyan furcsa, mintha percenként változna! Varázslat lenne? Ó, nem, ez egy paraván, és bárki beállhat mögé, bedughatja a fejét és rögtön huszárrá vagy kisleánnyá változik. Mégiscsak varázslat…

6. JÁTSZÓSZIGET

Jegesmedve legyek, ha értem, mi történik ott lent alattunk, a Fényképezdével szemben, a Gyerekpark bejáratának bal oldalán… Sok gyerkőc itt is, néhány felnőtt – vagy nagyobb növésű gyerek, mert ugyanúgy bolondoznak, mint a kicsik. Kicsit hunyorítva el is tudom olvasni: ka-to-li-kus plé…, na még egyszer: plé-bá-ni-a, jah igen!!! Játszunk és táncolunk, hiszen itt a Matica slovenská táncsulija is! Egy biztos, nagy mókának tűnik innen fentről, május végén biztosan megnézzük magunknak ezeket a foglalkozásokat is!

7. NYÚJTÓPONT

Újabb állomás fölé érkeztünk, és ha most tehetném, ki is ugranék a léghajóból, hogy kinyújtóztassam a tagjaim, amik igencsak elgémberedtek mostanára (szűkös a hely itt fent, vagy csak az a sok csokoládé…). Alattunk ugyanis jógáznak! Két szakképzett jógaoktató hajladozik a fő helyen, mindenki más pedig megpróbálja utánozni őket, ahogy látom, néhány anyuka is beállt, de a több itt is a csöpp! Gyerekjóga, pompás, mi minden van itt?!

8. EZERMESTERMŰHELY

Amit most látunk magunk alatt, afölött már egyszer elfújt minket a szellő, de akkor annyira elbámészkodtunk, hogy nem is figyeltük meg tüzetesen. Hosszú asztal a park közepén, az emlékmű mögött, rálátni innen az összes eddig bejárt helyszínre, de nem kacsintgat itt senki más felé, ugyanis komoly munka folyik, kérem szépen! Kreatív Kommandónk vezényletével itt készülnek a zoknibábok, melyek a karácsonyi mézeskalácssütő-akcióhoz hasonlóan a gyerkőcfesztivál vezérfonalát adják. Semmi sem szabhat határt a képzeletnek, ha belelendülünk, számtalan jópofa báb kerül ki a dolgos-szorgos kezek közül, melyek aztán a Klapka teret fogják díszíteni, megőrizvén és – amíg csak lehet – életben tartván az utolsó májusi nap simogató élményét. Aki pedig máshoz érez kedvet, az se csüggedjen, lehet itt majd só-liszt gyurmázni, rajzolni, festeni (nem csak papírt, arcot is), ragasztani, varrni, feltekerni, kisodorni, becsomózni, kivágni, na meg a jópofát bevágni…

9. ÜGYESKEDŐ

Felkapott minket megint a szél és egy nagy fuvallattal kisodort az út fölé, amit ma lezártak, mert hát – bánja kánya – itt is történik valami! Aki esetleg elzsibbadt az Ezermesterműhelyben a nagy alkotási lázban, majd a Nyújtópontban addig nyújtózkodott, míg a pokróca ért, de még így is érez magában erőt és kedvet, az bátran nevezzen be az ügyességi játékokra, amelyek kivételesen és formabontóan az úttesten zajlanak (ahol máskor játszani szigorúan tilos, igaz gyerkőcök?). Dobay Beáta tanárnő parancsnoksága alatt a Selye János Egyetem testnevelés tanszéke segédkezik a színes és minden kétséget kizáróan nagyon izgalmas ügyességi sportjátékok versenyében.

Bírjátok még az utazást? Mert az út másik felén is várnak ám még csodák…!

10. SZÜLŐMEGŐRZŐ

Gyerkőcök, az előző kérdés csupán költői volt, tudjuk, hogy Ti bírjátok… De Anyu és Apu lehet, hogy szusszanna egyet, csak nincs kire bízni őket? Folyton Rajtatok tartják a szemüket, vagy egyik szemeteket Nektek kell folyton rajtuk tartani, nehogy eltűnjenek, elkeveredjenek a tömegben, hogy keresni kelljen őket? Szeretnétek, ha jó társaságban, tartalmasan töltenék az értékes időt, amíg Ti az egyes állomások között lavíroztok? A TANDEM nonprofit szervezet megoldást kínál a felmerülő problémára! Szülőmegőrzőjében garantált szórakozás vár minden kedves szülőt, kalandos ügyességi játékokkal, fejtörőkkel, szülői társaságban játszhatják fáradtra magukat, így az esti problémamentes elalvás is biztosított! (Micsoda könnyebbség lesz ez majd Nektek, gyerkőcök!) Kortalan játékra fel!

11. MŰV”ÉS”ZBEJÁRÓ

Amíg a jó szülők a Szülőmegőrzőben múlatják az időt, Nektek alkalmatok lesz a szomszédos standon (ami épp most itt alattunk látszik az V. László szobor jobb oldalán) a méltán híres őrsújfalusi És?! Színház interaktív, improvizációs játékaiba bekapcsolódni. Garantáltan felhőtlen szórakozást ígérnek a gyakorlott színjátszók által összeállított programok, és most, hogy már anyuékat is leadtátok a szomszédban, még önfeledtebben vethetitek bele magatokat a Rátok szabott mókázásba. Korlátlan játékra fel!

12. ZENESAROK

Utolsó állomásunk fölé sodort minket a léghajónk, ez lehet itt a nyugalom szigete, vaaaaagy… Nem! Hiszen csakis Rajtatok múlik, hogy a Zenesarok fellépői, akik az egész délutánt ki-, illetve betöltik a muzsikával, láblógatós, pokrócon hempergőzős, piknikkosárból falatozós háttérzenét szolgáltatnak-e majd, vagy egy jó kis rongylábas tánchoz húzzák a talpalávalót. Több előadó, több óra zene, közös éneklés, ha akarjátok, boogie-woogie, ha akarjátok szundi-bundi, itt is minden értetek és miattatok történik majd! Ja, majd elfelejtem, karaoke is lesz!

Aprók, picik, kicsik, felnőtt-gyerekek és gyerek-felnőttek!

Most leszállunk a léghajóval, utunk végére értünk, remélem, sikerült felcsigáznunk Benneteket és május 31-ének remélhetőleg verőfényesen napsugaras délutánján eljöttök és végigjárjátok velünk (most már a földön) az összes állomást, ami fölött most elrepültünk. Fogadjátok az utazást olyan szeretettel, mint amilyen szeretettel azt Nektek előkészítettük!

terkep1

u.i.: … és nehogy azt gondoljátok, hogy most már mindenről beszámoltunk Nektek! A gyerekpolgármester-választásról például még szó sem esett, ahogy a Rátok váró sok-sok apró meglepetésről sem… Hiszen akkor nem lenne meglepetés, nem igaz? :) Szóval, várunk Benneteket!

A szervezők

 

villacamarum.eu

hirdetés