HAZA BELFÖLD Kiska legyőzné a második körben Ficot

Kiska legyőzné a második körben Ficot

800
hirdetés

42736 Amennyiben ezen a hétvégén zajlanának a köztársaságielnök-választások, a második körben Andrej Kiska polgári jelölt megverné Robert Fico kormányfőt. Legalábbis a Focus ügynökség felmérése szerint, amelyet november 5-12. közt végeztek, mintegy 1049 megkérdezett részvételével. A felmérés során a megkérdezettek 51 százaléka Kiskát választotta, Robert Fico kormányfőnek csak a 49 százalékuk adná a voksát.
„Egyelőre úgy néz ki, hogy Andrej Kiskának Pavol Hrušovskýval együtt van esélye arra, hogy legalább kiegyenlített ellenfelei legyenek Ficónak” – jegyezte meg az eredmények kapcsán Martin Slosiarik a Focus intézetből. Bár a KDH jelöltje, Pavol Hrušovský kevesebb szavazatot kapott a felmérés során (47,4 százalékot Fico 52,6 százalékával szemben), Slosiarik szerint azonban ez nem nagy különbség. Hogy végül ki jut be a második körbe, a szociológus szerint mindvégig rejtély marad.
Eddig ugyanis valamennyi jobbközép jelöltnek – Andrej Kiskának, Pavol Hrušovskýnak, Radoslav Procházkának és Milan Kňažkónak nagyjából hasonlóak a preferenciáik. A szavazatmegoszláshoz Slosiarik szerint éppen az utolsóként említett Kňažko járult hozzá jelentős mértékben, akit a Focus először sorolt be a felmérésébe. „Bizonyos szempontból beleszólt a szavazatokba. És nem is annyira a feltételezett baloldali jelölt, Robert Fico oldalán, hanem főleg a másik oldalon, ahol osztódtak a szavazatok” – magyarázta Slosiarik.
Hogy végül ki foglalhatja el a köztársasági elnöki palotát a szociológus szerint nemcsak az emberek dönti el, hanem a jobbközép politikusok is. „Legyőzni a baloldal erős jelöltjét, amilyen Fico lehetne, nagyon nehéz lesz, és csak abban az esetben sikerülhet, ha a sikertelen jelöltek képesek lesznek összefogni, és olyan üzenetet küldeni a szavazóiknak, hogy a második körben Fico ellenjelöltjét válasszák” – fűzte hozzá Slosiarik.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleMegosztott a szlovák közfelfogás a magyar-szlovák közös történelem kérdéseiben
Next article„Egy csók és más semmi”