HAZA HÍR-MIX Kiosztották a Harmónia-díjakat

Kiosztották a Harmónia-díjakat

2421
hirdetés

Dunaszerdahelyen kilenc kategóriában adták át a Harmónia-díjakat. A gála sztárja Korpás Éva volt, aki három díjjal térhetett haza. Az életműdíjat Ág Tibor kapta. Bertók Tibor, Emmer Péter, a Kicsi Hang, Pusko Márton, Vadkerti Imre és a Ritka Magyar Folkband is beléptek a Harmónia-díjasok táborába.

A legjobb felvidéki magyar zenészeket, énekeseket méltató díjakat másodszor osztották ki, először a komáromi Jókai Színházban 2012-ben, most pedig a dunaszerdahelyi kultúrházban, telt ház, mintegy 700 résztvevő előtt. A nézők padsoraiban köszöntötték Mészáros Alajos európai parlamenti képviselőt (MKP) és a Csemadok elnökét, Bárdos Gyulát.

Látványos, pergő, „oscaros” hangulat jellemezte a gálát. A díjátadások között sztárfellépők adtak kultúrműsort, többen felléptek a tavalyi Harmónia-díjasok közül is. Színpadra lépett Malek Andrea, St. Martin, az ipolybalogi Lőrincz Sarolta, Lakatos Róbert, Gyöpös Krisztina, a Kor-Zár, a buzitai citerások, a tavalyi életműdíjas Stibert Lajos által vezette énekkar, Erich Boboš, a História. Az est műsorvezetői Gál Teodóra és Fazekas Dávid voltak. A díjakat a kuratórium tagjai, illetve a díj alapítói adták át.

Korpás Éva énekesnő a két egyéni díja mellett a Ritka Magyar Folkband tagjaként triplázott. Eredményeiért köszönetét fejezte ki a jelenlévő Ág Tibornak népdalgyűjtőnek és férjének, Lakatos Róbertnek (ugyancsak zenész) is.
Ág Tibornak pedig életműdíjat nyújtottak át. A 85 esztendős díjazott életében több mint 10 ezer magyar népdalt gyűjtött, Kodály Zoltán és Bartók Béla mellett a legeredményesebbnek számít ezen a téren. „Amíg élek, dolgozom. Nem hagyom abba, amíg van bennem lélek. Mindenkinek azt ajánlom, hogy énekeljen minél többet. Köszönöm a díjat, az Isten áldja Önöket” – mondta Ág Tibor.

A Harmónia 2013 eredménye:

  • Életműdíj: Ág Tibor
  • A legjobb hangszeres muzsikus: Emmer Péter (további jelöltek voltak: Benkó Ákos, Bertók István, Gazdík Miroslav, ifj. Reiter István)
  • A legjobb fiatal muzsikus: Bertók Tibor (további jelöltek: Farkas Melinda, Lovász Bálint, Óváry Anna, Saróka Liliána)
  • A legjobb énekes vagy szólista: Vadkerti Imre (további jelöltek voltak: Berek Tibor, Óváry Anna, Papp László, Saróka Liliána)
  • A legjobb zenekar: Kicsi Hang, (további jelöltek voltak: RAF-II, Rómeó Vérzik, SiCK, Tsunami Fusion Band)
  • Az év dala: Korpás Éva – Elindultam hosszú útra (további jelöltek voltak: Arizóna – Horizont, História – Árva fillér, Kor-Zár – Tavaszi dal, Rómeó Vérzik – Keleti Rock és Roll)
  • A legjobb fiatal népzenész díja: Pusko Márton – ő nem volt ott a díjátadó gálán, a díjat elküldték neki (további jelöltek voltak: Belán Dóra, Benko Fruzsina Borbála, Csiba Júlia, Ozsvald Dávid)
  • A legjobb énekes vagy szólista díja népművészet kategóriában: Korpás Éva (további jelöltek voltak: Holecz Ilona, Ozsvald Dávid, Rezes Gyula, Süttő Mónika)
  • A legjobb zenekar, csoport díja népzene kategóriában: Ritka Magyar Folkband (további jelöltek voltak: Cimbora Férfi Daloskör, Pósfa zenekar, Százdi citerazenekar, Téliződ népdalcsoport)

A díj Reicher György gútai díszműkovács iparművész munkája, az alapítók és a szakmai kuratórium elnökének kézjegyével ellátott díszoklevél, és mellette pénzjutalom is. A Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE), a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete Lábszky Olivér énekes-dalszövegíróval együttműködve alapította meg a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat,

Képgalériánk a gáláról itt tekinthető meg.

Felvidék.ma, ON

hirdetés
Previous articleJubilált a komáromi Klapka György Dalkör
Next articleÖsszevarrta felesége száját egy férfi Budapesten