HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Kína: inas kerestetik

Kína: inas kerestetik

781
hirdetés

Oktatási központot nyit jövőre a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban a Nemzetközi Inasképző Akadémia.

A maga területén a világ egyik legnívósabb intézménye – amelynek székhelye egy holland kastélyban található – Csengtu városban kíván utat törni magának a kínai piacra.
Robert Wennekes, az akadémia elnöke elmondta, hogy céljuk a magas színvonalú szolgáltatási kultúra terjesztése abban az országban, ahol csak nem régóta kezdték ezen a területen a „finomságokat” értékelni.
Az inasképzőket minden jel szerint a mind több jómódú család igénye, a kereslet hozza a kelet-ázsiai országba. Mint Wennekes fogalmazott, Kínában naponta születnek újabb és újabb milliomosok, akik hatalmas villákban élnek díszes berendezések között, márványpadlóval borított termekkel, s e környezetből már valóban csak az inas hiányzik, aki otthonosan mozog e közegben, s elboldogul a házvezetés rá háruló feladataival – olvasható a hongkongi South China Morning Post című lap.
Az igény, a kereslet növekedése egy olyan időszakban jelentkezik Keleten, amikor Nyugaton jó ideje hanyatlóban van az effajta szolgáltatás iránti kereslet, és ennélfogva a képzésre sincs túl sok jelentkező. Nagy-Britanniában körülbelül 10 ezer inas szolgál, míg az 1930-as években 30 ezer körül volt a számuk. Igaz – teszik hozzá – a mélypont az 1980-as években volt.
A holland akadémia nyolchetes tanfolyamokat tart évi három alkalommal a dél-holland Valkenburg aan de Geul városban. A növendékek a házi munka, a felszolgálás tudománya mellett például a szivarok tárolásának titkát is elsajátítják ott. A tananyag pedig olyan módszertani tudnivalókat is tartalmaz, mint a „mohó” vendégek kezelése, vagy a borravaló elfogadásának illő módja.
A csengtui központ oktatói, illetve a kínai diákok külön tantervet kapnak, és a foglalkozásokat – elsősorban a nyelvi nehézségek miatt – kínaiak fogják tartani. Wennekes elmondta, hogy vannak ugyanakkor olyanok, akik ragaszkodnak a külföldi inasokhoz, egy vállalat például nemrégiben 15 nyugati inas alkalmazására nyújtotta be igényét.
A kommunikáció, a részben kulturális különbségek miatti eltérő elvárások és viselkedés azonban megnehezíti az idegenből érkezettek dolgát. Az egyik probléma, hogy helyenként szolgaként kezelik őket. Ugyanakkor – jegyezte meg a szakember – vannak üzletemberek, akik sokat tanultak tőlük. Az inas ugyanis finoman figyelmeztetheti például a ház urát, hogy ha netán a jövő héten Londonban tárgyal, akkor ezt, vagy azt – ha lehet – inkább ne tegye.

MTI

hirdetés
Previous articlePozsony felújítaná, a bencés rend visszaperelné az oroszvári kastélyt
Next articleRECEPTEK: Kelt almásrétes