HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Kiderült, miért lett Omega az együttes neve

Kiderült, miért lett Omega az együttes neve

599
hirdetés

Rocktörténeti esemény volt 1962. szeptember 23-a, ekkor tartotta ugyanis ezen a néven első koncertjét az Omega. Az évforduló alkalmából a Kossuth Rádió Örökzöld című műsora elevenítette fel a 60 éves pályafutás kiemelkedő állomásait, többek között a kezdeteket is, és kiderült az együttes névadásának hiteles története is.

Mogyoród, 2007. augusztus 5.
Kóbor János énekel, amikor az Omega együttes adott koncertet augusztus 4-én a mogyoródi Hungaroring parkolója mellett.
MTI Fotó: Kovács Attila

Az Omega együttes megalakulásának 60. évfordulója alkalmából az Örökzöld című szombat esténként hallható műsorban Trunkos András, az Omega menedzsere és producere volt Balog Tamás vendége. Trunkos András megosztotta a hallgatókkal Kóbor János korábbi elbeszélése alapján, hogy miként lett Omega az együttes neve.

Hazánkban a hatvanas években kezdődött a beat mozgalom, ami azt jelentette, hogy a külföldi együttesek slágereit kezdték itthon játszani a zenekarok. Gimnáziumi, kollégiumi bandák alakultak és szalagavatókon, iskolai bálokon adták elő ezeket a számokat, ilyen volt az Omega is, mesélte a műsorban Trunkos András. „1962. szeptember 23-át tartják az Omega név keletkezésének. Úgy volt, hogy Mecky-ék (Kóbor János) játszanak aznap este a budai várban a Műegyetem Hess András téri kollégiumában. Benkő Lászlóval felmentek a várba és látták, hogy egy plakátra az van kiírva: este az Omega együttes játszik. Megkérdezték a portástól, hogy akkor mégsem ők az esti fellépők, és azt a választ kapták, hogy de igen, ti vagytok az Omega. Valamit ki kellett írni a plakátra és az egyetemisták kitalálták, hogy ez legyen” – mesélte a menedzser, Kóbor János szavaira hivatkozva, amely egy még meg nem jelent interjúban hangzott el.

Az Örökzöld adása, amellyel az Omega megalakulásának 60 éves évfordulója kapcsán emléket állítottak az Omega-család elhunyt tagjainak, újrahallgatható a műsor Médiaklikk-oldalán, vagy az alábbi linkre kattintva.

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2022/09/23/orokzold-az-omega-egyuttes/

A rocktörténeti évforduló kapcsán a hirado.hu is hosszabb összeállítást közölt, amely IDE kattintva megtekinthető.

Örökzöld – szombatonként 19:05-től a Kossuth Rádió műsorán

dunamsz.hu

hirdetés
Previous articleKépviselői mustra és ünnepélyes szalagátvágás a Komáromi Jókai Színház felújított épületénél
Next articleLengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását