HAZA RÉGIÓ Kezdődik az Által-ér völgyi kerékpárút kivitelezése

Kezdődik az Által-ér völgyi kerékpárút kivitelezése

964
hirdetés

P1450916.previewA tatai polgármesteri hivatal dísztermében írták alá az Által-ér völgyi kerékpárút kivitelezői szerződését. A hosszú ideje várt projekt megvalósítására Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, Vértesszőlős Község Önkormányzata, Tata Város Önkormányzata, valamint a Komárom – Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége konzorciumi összefogással, közösen nyújtott be pályázatot az Által-ér völgyében elhaladó kerékpárút megvalósítása céljából. A kivitelezést közbeszerzés útján az FTK Építő Kft. – Vértes-út Kft. – Geotech Kft. által létrehozott konzorcium nyerte el.

A sajtótájékoztatóval egybekötött aláírási ceremónián Horváthy Lóránt, Tata alpolgármestere elmondta, hogy amikor felmerült a kerékpárút gondolata, valamikor az 1990-es évek vége táján, senki sem gondolta, hogy ilyen rögös úton, hosszú folyamat során valósul meg.

– Az első mérföldkő 1998-2008-ig tartott, amikor pályázatot nyújtottunk be. Ez sajnos nem járt sikerrel, ám később mégis jobban jártunk, mert a mostani pályázatunk 100%-os támogatottságú – emelte ki az alpolgármester.

Köztudott, hogy az 1. számú főút, – mely a térség legjelentősebb forgalmát bonyolító útvonal a három település között – erős emelkedők, beláthatatlan kanyarok miatt alkalmatlan a biztonságos kerékpározásra, az út műszaki átalakítása nem megoldható a szűk keresztmetszeti lehetőségek és a többszörös hídátívelések miatt. A balesetveszély ellenére azonban a kerékpáros-forgalom igen jelentős. Éppen ezért indokolt a kerékpárút megépítése.

A munkaterület átadása is rövidesen megtörténik – tájékoztatott dr. Kancz Csaba, Tatabánya alpolgármestere, aki hozzátette:

– Örülök, hogy helyi cégek végezhetik el a kivitelezési munkálatokat. Idén elindítottuk az „Egészséges Tatabánya” programot, ennek keretében tervezzük, hogy a Gyémánt-fürdő nyári bejáratától a kertvárosi csomópontig szintén létrehozunk egy kerékpárutat – mondta dr. Kancz Csaba.

A projekt tervezése során számos akadályt kellett elhárítani, a tulajdonviszonyokat rendezni az út mentén – hangsúlyozta Vértesszőlős polgármestere, Nagy Sándor.

A kivitelezői szerződést a résztvevő települések nevében Horváthy Lóránt, Tata város alpolgármestere, a kivitelezők részéről pedig Fekete Gyula, az FTK Építő Kft. ügyvezetője, Patkovics Zoltán, a Geotech Kft. ügyvezetője, valamint Patányi Gergely, a Vértes-Út Kft. ügyvezetője írta alá.

A projekt összköltsége 479 486 050 Ft, melyből a támogatási konstrukció keretében 444 520 057 Ft a támogatás. Az el nem számolható költségek 34 965 993 Ft, amely Tata Város Önkormányzatát terheli. Ezen keretek között kerül kiépítésre a tatai belterületi kerékpárút szakasz, amely a pályázat keretei között nem támogatott beruházás.

A kivitelező konzorcium nevében Fekete Gyula, az FTK Építő Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatott, hogy hamarosan megkezdődnek a munkálatok, először a talajvizsgálat.

– A tatai szakaszon közvilágítást is ki kell alakítani, s egy új fahíd is épül – mondta az ügyvezető.

A kerékpárút kezdő szelvénye a Tatabánya, 8135. sz. közút (Rákóczi u.) – Lapatári út körforgalmi csomópontnál a meglévő kerékpáros átvezetésnél található. A kerékpárút a Tatabánya, Vértesszőlős és Tata külterületén haladva jut el Tata belterületére a Fáklya utcáig. A kerékpárút nagyrészt az Általér bal majd a jobb partján halad, és önálló vonalvezetéssel éri el a végszelvényt. A Vértesszőlősi vasútállomáshoz egy 366,90 fm hosszú bekötőág épül ki.

A létesítményt a három település önkormányzatai együttesen tartják karban, ennek költségét saját költségvetésükből biztosítják. A projekt tervezett befejezési határideje 2013. május 20.

 

 

 

 

tata.hu

hirdetés
Previous articleA Tompika V. kategóriájának elődöntője a Selye Egyetemen
Next articleMartonyi: Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása teljes képtelenség