HAZA MU AI Kárpát-medencei döntők élmezőnyében a Munka Utcások

Kárpát-medencei döntők élmezőnyében a Munka Utcások

1055
hirdetés

A komáromi Munka Utcai Alapiskola felső tagozatos tanulói a közelmúltban két színvonalas, nemzetközi csapatversenyen értek el kiváló eredményeket.

Az “Értékek, kincsek, közösségek a Kárpát-medencében” címmel meghirdetett versenybe neveztek be a 9.b osztály tanulói:Németh Zsófi, Pálinkás Dorottya és Szlatki Áron Habán Hajnalka, magyar szakos tanárnő vezetésével. A versenyt a Lakiteleki Népfőiskola hirdette és szervezte meg a Hungarikum Ligetben. A kezdeményezés célja a hungarikumok népszerűsítése, valamint a nemzeti értékek megismertetése.

Az idei versenyre többek között egy Kárpát-medencei település értékeiről, illetve egy tájegységről kellett prezentációt készíteni a csapatoknak.Az igényes és körültekintő felkészülés után többszáz jelentkező közül, aziskola csapata két forduló teljesítése után bejutott a legjobb 16 kilencedik osztályos csapat közé az április 26-i elődöntőbe.

Az elődöntőre iskolánk diákjai Izsa község értékeinek bemutatásával készültek.A hagyományos izsai népviseletbe öltözött csapat prezentációjában szerepet kapott többek között a Leányvár, az izsai túrós rétes és a hagyományőrzés.A prezentációk után egy képfelismerős teszttel és egy totóval mérték össze a csapatok ismereteiket a Hungarikumokról és a világörökség helyszíneiről. Szoros küzdelem után, csapatunk a negyedik helyen jutott a másnapi nyolcaddöntőbe, ahol Palócföldet és a Hortobágyot mutatták be prezentáció formájában.

A vetélkedő végeredménye a korábbi fordulók összesített pontjai alapján alakult ki. Ennek köszönhetően tanulóink egy nagyon erős mezőnyben az ötödik helyet szerezték meg,és nagy örömünkre felkészültségük közvetlen tolmácsolásáért a zsűri különdíjában is részesültek.A gyönyörű környezetben megrendezett, magas színvonalú vetélkedőn a bíráló bizottság azt is elmondta: csapatunk végig kiváló versenyszellemben, a vetélytársak iránti nagy tisztelettel állt helyt, majd hozzátették, hogy lelkes tanulóinkon látták: Nekik valóban szívügyük volt a választott téma.

A Kárpát-medencei Magyar Feltalálók, Tudósok és Felfedezők Csapatverseny hiánypótló céllal született. Témája a tudományos élet világszerte elismert, magyar származású személyiségeinek munkássága köré fonódik. Olyan tudásanyagot közvetít a tanulók számára, amellyel a különböző tantárgyak tananyagának feldolgozása során csak kis mértékben találkoznak. A verseny követendő példákat állít a tanulók elé, így a nemzeti büszkeség és a nemzeti összetartozás érzésének megerősítését is szolgálja.

Az idei tanévben első alkalommal hirdették meg a versenyt Szlovákiában. Az iskolát a 8.b osztály négy tanulója, Lajos Laura, Paterka Jázmin, Hajtman Bence és Konrád Zsolt képviselte, Szabó Kinga történelem szakos tanárnő szárnyai alatt. A Hatodik érzék névre keresztelt csapat az online előforduló sikeres teljesítése után bejutott a verseny külhoni döntőjébe, amely január 6-án, Budapesten, a Millenáris Központban került megrendezésre. Az Álmok Álmodói 20 kiállítás színfalai között megrendezett vetélkedőn a mintegy félszáz nevezett szlovákiai és romániai alapiskola hat legeredményesebb csapata mérte össze felkészültségét. Az iskola csapata valamennyi vetélytársát maga mögé utasítva az első helyen végzett, így bejutott a verseny kárpát-medencei döntőjébe.

A végső megmérettetésre május 5-én, a székelyföldi Szovátán került sor, a Teleki Oktatási Központban. Itt a három legügyesebb külhoni csapathoz csatlakozott az anyaországi döntő első három helyezett csapata. A csapat tagjai eltökéltek indultak a versenyre, és biztos tudásukról számot adva a kiváló második helyet szerezték meg. Eredményük értékét növeli, hogy újoncként több éve versenyző csapatok mezőnyében sikerült elérniük.

Mindkét csapat eredményéhez szívből gratulálunk!

Köszönjük a VK Spartak UJS Komárom röplabdaklub vezetőségének valamint Keszegh Béla polgármester úrnak, hogy segítségükkel el tudtunk utazni a döntők távoli helyszíneire.

Szabó Kinga, az iskola pedagógusa

hirdetés
Previous articleMár jócskán ezer felett a Gáborkáért futó lábak száma, kedd éjfélkor zárul az előregisztráció
Next articleBallagás a Selye János Gimnáziumban