HAZA BELFÖLD „Jómagyarokat” keres a kormányhivatal

„Jómagyarokat” keres a kormányhivatal

873
hirdetés

46306A kormányhivatal jóvoltából egyfajta jogi vákuum alakult ki, miután a kormány kisebbségi bizottságának mandátuma lejárt, s az új bizottság tagjait még csak most keresik. Ráadásul ismét sérül a sokat emlegetett status quo is, szerzett jogaiból veszít a magyar közösség. Újabban ugyanis a kormány emberei döntik el, ki lehet a bizottság tagja.
A korábbi gyakorlat szerint a civil szervezeteken múlt a kisebbségi bizottság összetétele, ők tettek ajánlásokat, s a legtöbb ajánlást szerző személyek kerültek a bizottságba. Az új eljárás szerint a kormány emberei választják ki az ajánlott személyek közül a legalkalmasabbakat. Az ajánlásokat a kormányhivatal június 12-ig várja. A jelölteknek szakmai életrajzot és írásos tervezetet is kell készíteniük elképzeléseikről, amelyet állami hivatalnokokból álló bírálóbizottság értékel ki, s nyilván saját szájíze szerint választja ki a tagokat. A kormányhivatal szerint azonban az új feltételrendszer lényege, hogy a kisebbségi kérdésekhez értő szakemberek kerüljenek a kormány tanácsadó szervébe. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala , amely az előző bizottság mind az öt magyar tagját adta, elfogadhatatlannak tartja az újfajta eljárást, s tiltakozásként senkit sem jelöl a testületbe. Tokár Gáza szóvivő és Hrubík Béla volt bizottsági tag is az új választási rendszert visszalépésnek tartja, mert az kizárja a kisebbségi civil szervezetek döntési jogát a folyamatból, és a jelöltválasztás feltételrendszere is elhibázott. Hrubík szerint egyértelmű, hogy a kormányhivatal „jómagyarokat” akar a bizottságba, akik mindennel egyetértenek, mindenre rábólintanak. Még az is előfordulhat, hogy nem lesz magyar tagja a bizottságnak.
A kerekasztal a kisebbségi jogokat is felügyelő Miroslav Lajčák külügyminiszterrel próbálja orvosoltatni a dolgokat, az ernyőszervezet levélben bírálja a bizottsági tagok jelölőrendszerét. H a tárcavezető nem lép közbe, s nem állítja le ezt a folyamatot, Tokárék külföldi szervekhez fordulnak.
További nagy kérdés, hogy ki lesz az új kisebbségi kormánybiztos. Mint arról beszámoltunk, a kormány emberi jogi és kisebbségi tanácsa legutóbbi ülésén Lajčák közölte, a miniszterelnök a nemzetiségek köréből szeretne biztost, miközben már arról szóltak a hírek, hogy a megbízott Mária Jedličkovát akár állandósíthatják is a poszton. Az érdemei már megvannak hozzá: az ő kezdeményezésére alakították át úgy a kisebbségi bizottság működését, hogy az egy kisebbség – egy szavazat rendszer működjön, azaz, hogy leszavazhatók legyen a legnagyobb létszámú magyar küldöttség. A Felvidék.ma információ szerint a kormányhivatal részéről lázasan folyik az új biztos keresése, ám eddig nem sok eredménnyel.

BA, Felvidék.ma

hirdetés