HAZA RÉGIÓ Jedlik Ányos ifjú követői

Jedlik Ányos ifjú követői

1043
hirdetés

39874Idén tizedik alkalommal került sor a május 24-én a megrendezésre kerülő természettudományokból, fizikából és Jedlik életéből való versenyre a szímői Jedlik Házban.
Jedlik Ányos szülőfalujában Szímőn az utóbbi években növekedett azon rendezvények száma, amelyek a nagy előd hagyatékát kívánják megőrizni. Több évtizedre tekintenek vissza az olyan vetélkedők is, ahol hazai és idegenből jött ifjak tettek tanúbizonyságot, mennyire ismerik Jedlik életét és találmányait. A hetvenes évektől fogva a Csemadok szervezte az ifjúság körében a szellemi vetélkedőket, kiállításokat, kirándulásokat Jedlik Ányos megismerésére. A millenniumi évtől kezdődően pedig a Levédia körrel a Szímői Jedlik Társasággal és az alapiskolával közösen szinte miden évben megszólítják a fiatalokat.
A nap gyermekszentmisével kezdődött a templomban majd a Jedlik Házban folytatódott egy közismert, neves vendég jelenlétében. Ozogány Ernő tudománytörténész látogatott el a gyerekekhez és beszélt nekik a magyar tudomány nagy személyiségeiről, a magyar Nóbeldíjasokról, fizikusokról, köztük Jedlik Ányosról. A képekkel és humoros történetekkel tarkított előadás igen lekötötte a tanulók figyelmét és maradandó emléket hagyott bennük.
A természettudományi vetélkedőbe tizenöt tanuló kapcsolódott be, többségben hazaiak, de voltak ott a szomszédos és testvérvárosi településekről is. A vetélkedő első részében Jedlik életével kapcsolatos ismereteikből kellett bizonyítaniuk, hogy pontokat gyűjtsenek. A második részben komoly felkészülést igénylő feladatokat oldottak meg kémiából, biológiából és fizikából. A legsikeresebb és mindenki számára legérdekesebb feladat a harmadik, a fizikai vagy kémiai kísérletek bemutatása volt, amellyel nem csak a zsűrit, de egymást is meglepték és megörvendeztették a versenyzők. Ez a feladat bebizonyította Jedlik Ányos azon ismert mondását, amely szerint: „ Minden tudományban tanulhattam volna eleget és szépet, a fizikában tanulok és egyszersmind mulatok, gyönyörködöm is.” Így volt ez ezen a versenyen is, ahol minden csapat győztesnek érezhette magát, hiszen minden bemutatott kísérlet elsőre sikerült. A látványos bemutatókat felvételről a Falu TV nézői is megnézhették.
A pontszámok összeszámlálása után kialakult sorrend: 1. a Mosonszolnoki Általános Iskola csapata, 2. a Szímői Jedlik Ányos AI csapata, 3. az Érsekújvári Czuczor Gergely AI csapata, 4. a Gútai Corvin Mátyás AI csapata és 5. helyen a Szímői AI második számú csapata végzett.
Dicséret illeti a pedagógusok: Kadarábek Péter, Molnár Gergely, Ferenczi Éva, Száraz Attila, Balogh Gertrúd és Kocsis Angéla munkáját is, akik felkészítették a tanulókat és bevezették őket a természettudományok rejtelmes világába.
A megérdemelt könyvjutalmat, ajándékcsomagot, oklevelet és emléklapot a szervezők nevében Bób János polgármester, Lóthy Blanka iskolaigazgató és Kantár Éva Csemadok elnök adta át a résztvevőknek, bízva abban, hogy az elkezdett munkának jövőre is lesz folytatása.
A vetélkedő képei megtekinthetők ITT>>>

Kantár Éva, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleA felvidéki magyar választók körében a Most-Híd vezet, a magyarországi pártok közül a Fidesz a legnépszerűbb
Next articleAz almafa varasodása