HAZA BELFÖLD A felvidéki magyar választók körében a Most-Híd vezet, a magyarországi pártok közül...

A felvidéki magyar választók körében a Most-Híd vezet, a magyarországi pártok közül a Fidesz a legnépszerűbb

791
hirdetés

Egy a Most-Híd szlovák-magyar párt által megrendelt közvélemény-kutatás szerint a felvidéki magyar választók több mint egyharmada a Bugár Béla vezette Most-Híd pártot, csaknem egyötöde pedig a Berényi József vezette Magyar Közösség Pártját (MKP) támogatja, a magyarországi választásokat a Felvidéken a Fidesz nyerné, amelyre a magyar választók fele voksolna.

A felmérést a Most-Híd megrendelése alapján a Focus közvélemény-kutató társaság és a Publicus Slovensko ügynökség készítette április és május fordulóján. A 741 felvidéki magyar megkérdezésével készült felmérés eredményeit szerdán több felvidéki magyar média is közzétette.
A közvélemény-kutatás eredményeiből kiderült, hogy az abban részt vevők 36,8 százaléka a Most-Híd pártot, 19,7 százaléka pedig a Magyar Közösség Pártját (MKP) választaná. A felmérés szerint a magyar választók körében a szlovák pártok közül a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) a legnépszerűbb 4,2 százalékos támogatottsággal, és meglehetősen sok volt az olyan válaszadó is, aki azt mondta: nem venne részt a választásokon. Az ő arányuk 23,2 százalékot tett ki.
A felmérésből az is kiderült, hogy a felvidéki magyar választók szavazataira számító két párt közül a Most-Híd támogatottsága a nagyobb városokban élők körében a legmagasabb, az MKP az 50 ezer lakosnál kisebb településeken megközelítőleg a Most-Hídéval azonos támogatottsággal rendelkezik.
A közvélemény-kutatás készítői a felvidéki magyaroknak a magyarországi pártok iránti szimpátiáira is rákérdeztek, annak viszonylatában, hogy a válaszadók – amennyiben erre lehetőségük lenne – mely pártra szavaznának a magyarországi választásokon. A válaszokból kiderült, hogy a megkérdezettek közel egyharmada nem venne részt a magyarországi választásokon, azok körében pedig akik részt vennének, a Fidesz volt a legnépszerűbb: a pártot a válaszadók 47 százaléka támogatná.
A Fidesz az MKP és a Most-Híd választóinak a körében egyaránt a legmagasabb támogatottságnak örvend a magyarországi pártok közül.
A Most-Híd szimpatizánsainak körében a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció volt a legnépszerűbb magyarországi ellenzéki párt, az MKP választóinak legnagyobb része pedig az ellenzéki pártok közül a Jobbikkal szimpatizál. A felvidéki magyarok körében az MSZP, az Együtt 2014, az LMP és a Demokratikus Koalíció együttes támogatottsága is jóval alatta maradt a Fidesz támogatottságának.
Öllös László politológus a felmérés eredményei kapcsán az MTI-nek elmondta: eddig ez az egyedüli ilyen jellegű felmérés, amely a Felvidéken készült, a statisztikai hibahatár minimalizálásához azonban több ilyenre lenne szükség. Hozzátette: azt is látni kell, hogy mivel a felvidéki magyarok körében viszonylag csekély azoknak az aránya, akik Magyarországon is választójoggal rendelkeznek, a felmérésben részt vevők valós választási lehetőséggel nem rendelkeznek.

MTI

hirdetés
Previous articleKI MIT TUD? ÓGYALLÁN
Next articleJedlik Ányos ifjú követői