HAZA BELFÖLD Januártól kérvényezheti elveszített szlovák állampolgársága visszaállítását az érintettek egy része

Januártól kérvényezheti elveszített szlovák állampolgársága visszaállítását az érintettek egy része

729
hirdetés

utlRobert Kalinák szlovák belügyminiszter rendelete szerint januártól kérvényezhetik a szlovák állampolgársági jogszabály alapján elveszített szlovák állampolgárságuk visszaállítását azok, akik úgy vették fel egy másik ország állampolgárságát, hogy abban állandó lakhellyel rendelkeztek – közölte a Sita szlovák hírügynökség a belügyi tárca vezetőjére hivatkozva pénteken.

    Robert Kalinák közlése szerint a miniszteri rendelet a szlovák állampolgársági törvény azon kitétele alapján valósul majd meg, amely lehetővé teszi, hogy „államérdekből” kivételesen olyan személyek is megszerezhessék a szlovák állampolgárságot, akik egyébként nem tesznek eleget azoknak a feltételeknek, amelyeket az odaítéléshez teljesíteni kell.
    A januártól hatályos miniszteri rendelet alapján azok kaphatnak majd ilyen kivételt, akik ezt igénylik és közben teljesítik azt a feltételt, miszerint úgy és akkor veszítették el szlovák állampolgárságukat, hogy közben állandó lakhellyel rendelkeztek abban az országban, amelynek állampolgársága megszerzése miatt a szlovákot elveszítették. A rendelet tehát érdemben ugyanolyan hatású változtatásokat hozhat, mint az a módosítás, amelyet az aktuális szlovák állampolgársági jogszabályban a belügyi tárca megvalósítani készül, ám elébe megy az utóbbi elfogadásának.
    Sem a rendelet, sem a szaktárca ilyen tartalmú törvénymódosítási tervezete ugyanakkor nem változtat érdemben a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok túlnyomó hányadának helyzetén.
     A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, Robert Fico előző kormánya idején fogadták el a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy „elveszíti” szlovák állampolgárságát az, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. A sokat vitatott jogszabály alapján eddig már több mint kilencszázan vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük több tucatnyian a magyar állampolgárság megszerzését követően. A törvény módosítására a szlovák kormány már tavaly ígéretet tett, és a belügyminisztérium által előkészített módosítás közel egy éve el is készült, de azt – különböző okokra, köztük nemzetközi konzultációk szükségességére hivatkozva – máig sem terjesztették elő.


MTI

hirdetés
Previous articleOroszország és Szlovákia megkötötte a kőolajszállítási szerződést
Next articleAz újítás és megújulás szellemében