HAZA AUTÓVILÁG Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport AWD: Nagymacska, turistabakancsban

Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport AWD: Nagymacska, turistabakancsban

766
hirdetés

02Némi rosszmájúsággal azt is mondhatnánk: indiai kézbe kellett kerülnie a Jaguarnak ahhoz, hogy elkészítse első szabadidő-autóját… Csakhogy ez butaság lenne: a patinás (és természetesen továbbra is angol) márka előbb-utóbb ugyanúgy beállt volna a sorba, mint korábban a Porsche, a Lexus vagy éppenséggel a Cadillac. Így vagy úgy, de van már már terepes Jaguar, méghozzá a hazai piacon is nem kevesebb, mint 24 kivitelben; a motorok, váltók, hajtásmódok és szereltségi szintek ugyanis ennyi variációt adnak. Mi ezek közül a kétliteres dízelmotoros, automata váltós, összkerékhajtású verziót kaptuk meg tesztelésre, mégpedig az igen attraktív R-Sport szereltségben.

Alaktan

A Jaguar F-Pace egyértelműen a legdinamikusabb fazonú szabadidő-autók közé tartozik: kevésbé széles oldalfalakkal és fele ekkora hasmagassággal egy sportkupénak is simán elmenne. Elölnézetből kimondottan félelmetessé teszi a hatalmas, tagolatlan, fekete hűtőmaszk, benne az egzotikus kialakítású márkaemblémával. A fényszórók és a ködlámpák ugyanakkor a kor divatjának megfelelően rendkívül keskenyek, a köztük kialakított jókora kvázi-légnyelőket pedig elegánsan kettéosztja egy szépen csillogó borda.  Érdekesség, hogy a reflektorokba épített nappali LED-csíkok egyben irányjelzők is. A hátsó lámpák szintén már-már késpengének hatnak, ráadásul látványosan belehasítanak a karosszéria oldalába.  A szélvédőt – mármint a hátsót – pedig megint mintha egy sportkupéból emelték volna át, a fölötte díszlő impozáns légterelővel együtt. S mindez 255/55 R19-es kerekeken gurul, több mint 21 centire az út fölött…

Belvilág

Az első, ami elkápráztatott bennünket: az attraktív piros (ezen a szinten feláras) perforált bőrkárpitozás.  Hihetetlenül feldobja az autó belterét! Hasonlóan lenyűgöző élményben volt részünk a csúcsminőségű Meridian hifi bekapcsolása után is: 16 csatornás erősítőn, 17 hangszórón keresztül, 825 watt teljesítménnyel árad belőle a muzsika. A levegő abszolút személyre szabható temperálásáról négyzónás légkondi gondoskodott; teljes értékű hátsó kezelőpultja a 26. ábrán látható. A tempomat természetesen kétfunkciós volt (sebességtartó + limiter), a biztonságról pedig olyan holmik gondoskodtak, mint a holttérfigyelő és tolatáskor az oldalról érkező járműveket monitorozó rendszer, vagy 360 fokban figyelő parkolóasszisztens.

Ami pedig az olyan prózaibb dolgokat illeti, mint például a térkínálat, az autó bizony nem egészen azt nyújtja, amit monumentális külseje ígér. Helyszűkéről persze azért messze nincs szó, de ebben a BMW X5, Audi Q7, Range Rover stb. fémjelezte kategóriában láttunk már a 24-25. képen ábrázoltnál jóval nagyobb térdhelyet is. A fejtérrel viszont a kupés kialakítás ellenére sincs semmilyen probléma: 182 cm-es magasságommal még simán berakhattam volna a buksim és a plafon közé a Háború és béke mindkét kötetét. A kofferre sem lehet panasz: alapon ugyanakkora, mint a BMW X5-ösé, csak a maximuma kevesebb néhány literrel. Variálhatóságát nagyban megkönnyítik az elektromosan előre-hátra mozgatható hátsó ülések, a kofferből szintén elektromosan lebillenthető támláikkal, lásd a 28. ábrát.

Országúton, terepen

Az autó erőforrása a márka új, kétliteres turbódízele volt.Nemcsak tekintélyes teljesítményének és nyomatékának köszönhetően mozgatja impozáns dinamikával a hatalmas testet (0–100 km/óra: 8,9 s), hanem azért is, mert a karosszéria 80%-ban alumíniumból készült. A fogyasztása is igen rokonszenves, bár természetesen messze nem a gyári 5,3-as meseérték: nekünk közúti használatban 7, hosszabb terepezést közbeiktatva 8,5 liter jött ki. (A teljesség kedvéért itt tesszük hozzá, hogy az autó 300 lóerős dízel-, illetve 340/380 lovas benzinmotorral is választható.)

Az összkerékhajtás alapon hátsó hajtást jelent, de az útviszonyoktól függően akár a nyomaték 50%-át is előreküldheti a rendszer – amely egyébként nemcsak a tapadást figyeli, hanem az autó kanyarodási sebességét, oldalirányú gyorsulását, vagy az első kerekek szögét is. Viszont semmiféle kézi vezérlésre – pl. az első és hátsó futómű fix összezárására – nem ad lehetőséget, de ahogy a terepen megtapasztaltuk, erre nincs is szükség. Az automata erőelosztás tökéletesen működik, minden figyelmünket magára a vezetésre fordíthatjuk. Tovább könnyíti a dolgunkat – mármint terepen – a 21,3 cm-es hasmagasság, amivel ebben a kategóriában kiemelkedően jó, sőt tkp. már offroados érték. A „normális” autózás komfortját és biztonságát pedig a korszerű – elöl kettős keresztlengőkaros, hátul multilink – futómű garantálja. A végére pedig egy igazi csemege: az aktív életvitelűekre gondolva egy csuklóra erősíthető pánttal is nyitható/zárható az autó, amely nem jelent akadályt például futás közben. Az indítókulcs ilyenkor nyugodtan a kesztyűtartóban maradhat…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1999 cm3
Teljesítmény: 132 kW (180 LE)@4000
Nyomaték:   430 Nm@1750–2500
Sebességváltó: nyolcfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 208 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 8,7 s
Gyári átlagfogyasztás: 5,3 l/100 km
Tesztfogyasztás:7 l/100 km
CO2-kibocsátás: 139 g/km
H/Sz/M: 4731/2070/1652 mm
Hasmagasság: 213 mm
Gázlóképesség: 525 mm
Csomagtér:  650–1740 l
Üzemanyagtartály: 60 l
A modellcsalád induló ára: 43 422 €
A tesztelt típus induló ára: 54 794 €
A tesztautó ára: 69 462 €

 

dunataj.sk

 

hirdetés
Previous articleHyundai Santa Fe 2.2 CRDi Premium: Diszkrét frissítés
Next articleMegjelent a komáromi Duna-híd kivitelezésének közbeszerzési felhívása