HAZA RÉGIÓ Itt a zene a lényeg – Rúzsa Magdi Martoson

Itt a zene a lényeg – Rúzsa Magdi Martoson

705
hirdetés

40801_200_200Hatalmas siker volt Rúzsa Magdi koncertje az I. Martosi Szabadegyetemen. Az énekesnő a helyi rendezvényújságnak adott villáminterjút.
Volt valami a levegőben, érezni lehetett, hogy a mai napon történni fog valami. Már a korai órákban nyüzsögtek az emberek a nagyszímpad előtt, és egymástól kérdezgették: Mikor érkezik? Itt van már? Rúzsa Magdit várták a rajongók.

Ez egy fesztivál, itt nincsenek ‘’luxus’’ körülmények. Mennyire zavar ez téged?
Egyáltalán nem. Sőt! Én kifejezetten szeretem a fesztiválokat. Régen nagyon nagy fesztiválozó voltam, csak sajnos az utóbbi időben nincs igazán alkalmam erre. De nagyon szeretem, ha a fiatalok össze tudnak ülni, sátoroznak, zenélnek. Eleve nagy Woodstock-rajongó vagyok. Szóval, ha abban az időben élek, biztos ott lettem volna.

Rengeteg koncerted van. Hogyan készülsz fel, hogy mindig friss maradj és a maximumot tudd nyújtani? Mi a legfontosabb?
Hát az alvás. Mindenképpen az alvás a legfontosabb. Általában nem szoktam ott maradni bulizni a koncertek után. De az a jó, hogy a hét eleje mindig szabad. Ilyenkor megpihenek, pihentetem a hangszalagaimat.

Rengeteg képen láttam, hogy gyakran cipő nélkül állsz színpadra. Ez hozzátartozik a stílusodhoz, vagy milyen jelentése van?
Jobban szeretem. Sokkal stabilabb.Ez egy természetesebb állapot. Ezért várom a jó időt is, mivel cipőt már csak akkor veszek fel, ha nagyon fogják a fejüket a többiek, hogy: Te jó ég! – ebből betegség lesz. Az éneklésnek arról kellene szólnia, hogy át tudjam adni az érzéseim. Ha az ember magassarkúban feszeng az nem az igazi, nem szeretem a külsőségekre fektetni a hangsúlyt. Itt a zene a lényeg.

Nagyon pozitív kisugárzású ember vagy. Ezt az életfelfogást tudatosan építetted fel, vagy mindig ilyen voltál?
Örülök, hogy így gondolod, hogy ezt mondod. Nagyon pozitív ember vagyok, sőt igyekszem mindig azt gondolni, hogy a pohár félig teli van, nem pedig félig üres.

Szót emeltél a határon túli magyarok ügyében, hiszen te is Vajdaságban születtél. Magyarországon a szlovákiai magyarokat gyakran bélyegzik szlováknak. Mi a helyzet a te esetedben?
Én hála Istennek egyre kevesebbet találkozom ilyennel, és ezért remélem, hogy ez a dolog hamarosan teljesen meg is fog szűnni. Azt gondolom, hogy az intelligens emberek nagyon is szeretik a határon túli magyarokat, és tudják, milyen nagy dolog, hogy mi őrizzük a magyarságunkat. Amikor úgy látom, hogy valaki nem fogad el minket magyarnak, akkor azt hiszem, azzal az illetővel nincs is miről beszélnünk.

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleGömbaszögi Nyári Tábor – utolsó nap
Next articleSikeres volt a kolozsnémai folklórfesztivál