Kezdőlap BELFÖLD Gömbaszögi Nyári Tábor – utolsó nap

Gömbaszögi Nyári Tábor – utolsó nap

169
MEGOSZTÁS

40805 A Gombaszögi Nyári Tábor rendezvényei július 20-án, szombaton az utolsó felvonásához érkeztek. A tábor este ByeAlexszel, a Hot Jazz Banddel és a Magashegyi Undergrounddal bulival ért véget. Ám előtte még számos program, beszélgetés, előadás volt.
Szlovákiai magyar bloggertalálkozó
Gyenge műkedvelők, akik messze elmaradnak a professzionális újságírástól? Vagy – ezzel éppen ellenkezőleg – nagyon is profik, akiket nem köt semmiféle szerkesztőségi “szabály”, ezért aztán hitelesebben tudják tájékoztatni, formálni a közvéleményt? Grafománok, cyberpunkok, akiknek nincs jobb dolguk, mint egész nap a világhálón kalandozni? Vagy csupán arról van szó, hogy valóban érdeklődnek a közéleti témák iránt és érdemes odafigyelni rájuk? Akárhogy is van, az újságírás “fenegyerekeitől” leginkább a politikusok félnek. És azért egyetlen szabályt ők is igyekeznek betartani: hülyeségeket nem leírni. Ezt azonban nem olyan könnyű betartani. A blogolás etikájáról, a trollkodás jelenségéről, valamint a blogok véleményformáló és politikaalakító szerepéről Demeter Szilárd, Mandiner, NapiGerzson, Félvidék, Szótlan Szemtanú, Közbeszéd, Láthatár, Felvidék blog, Karin Høg és Méla Béla bloggerek beszélgettek.

Re
ndhagyó történelemóra
A Kissátorban Dušan Trančík Hodina dejepisu – Történelemóra című filmjét vetítik. A rendező arról készített filmet, hogyan és mit tanítanak Trianonról és a 20. század történelméről Szlovákiában és Magyarországon. Ezért bejárta az országot, Pozsonytól Kassáig, volt ahol bizalommal fogadták, de ennek az ellenkezője is előfordult.
A majd egyórás filmben a rendező interaktív történelemóra keretében mutatja be több szlovákiai szlovák, illetve szlovákiai magyar és magyarországi magyar középiskolában, többnyire gimnáziumban, miképp vélekednek a mai fiatalok Trianonról és a szlovák-magyar együttélésről. A rendező elsősorban arra volt kíváncsi, vajon a szlovák diákok mennyire tudják magukat beleélni a háborút és országukat vesztett magyarság helyzetébe, illetve, hogy a magyar diákok mennyire képesek megérteni, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiában élt nemzetiségek, így a szlovákok is, önrendelkezésre vágytak.
Dušan Trančík alkotása érdekes, tanulságokkal teli.

Bemutatkozik a Káva Kulturális Műhely
Hogy miért fontos a színház, az alkotás és a nevelés, és mit jelent mindez egyetlen “műfajban”? Takács Gábor tartott izgalmas előadást a budapesti Káva Kulturális Műhely tevékenységéről. Gondolatai nagyon újszerűen hatottak közösségünk számára. Szeretjük mi is a színházat, a Jókai napokat, a drámapedagógiát, de hasonló kezdeményezés, mint amit a Káva végez, Felvidéken ismeretlen. Hiszen komolyan, “véresen” komolyan veszik a színház és egyén, színház és társadalom párbeszédét. A színházon, színházi eszközökön keresztül megvalósuló közös gondolkodás felelősséggel ruházza fel az alkotót is, a résztvevőt is: tétje van annak, hogy min és hogyan gondolkodunk. E programok jelentős része túlmutat az esztétikai problémák elemzésén és a különböző képességek, készségek fejlesztésén, érvényes módon mutatják fel az általános emberi (erkölcsi, etikai) és társadalmi problémák vizsgálatát – vallja Takács Gábor.
A Káva és a Krétakör 2010 nyarán huzamosabb időre kitelepült két kisfaluba, Árokkőre és Szomolyára, ahol olyan színházi előadások elkészítésére vállalkoztak, melyek helyben, az adott közösség aktuális problémáit helyezték fókuszba, bevonva a játékba és gondolkodásba a helyi lakosokat is, az erről készült mozit a filmes szekcióban vetítték.

Totálcar – Hogyan készül Magyarország közkedvelt autós magazinja?
Magyarország vezető autós magazinját a gombaszögi táborozóknak a televízióból is jól ismert Winkler Róbert, vezető szerkesztője, valamint Vályi István, a lap újságírója mutatta be. A magazint csaknem egy tucatnyian szerkesztik, de “külsősként” a csapathoz tartozik az utóbbi években számos sikert elérő Michelisz Norbert és számos “megrögzött autó bolond” is.

Az ördögűző

Minden idők legfélelmetesebb filmjében a kis Regan-t megszállja az ördög. Édesanyja, Chris tanácstalanul és döbbenten figyeli kislánya egyre különösebb viselkedését, és egyik orvostól a másikig jár, hátha valaki megfejti különleges betegsége okát. Az orvosok kellemetlenebbnél kellemetlenebb vizsgálatoknak vetik alá a kislányt, míg végül Chris elkeseredésében Merrin atyához fordul, az ismert ördögűzőhöz, mert a Regan testét uraló gonosz már a gyilkosságoktól sem riad vissza. A rettenetről kilenc órakor Nagy Péter római katolikus és Buza Zsolt református lelkész beszélgetett a Kissátorban.

Felvidék.ma
Fotó: Gombaszög.sk/facebook.com

hirdetés