HAZA KÜLFÖLD Illegális bevándorlás – Pozsony huszonöt rendőrt küld segítségül Macedóniába

Illegális bevándorlás – Pozsony huszonöt rendőrt küld segítségül Macedóniába

1059
hirdetés
Idomeni, 2015. december 7. Migránsok ételért állnak sorban a görögországi Idomeni és a macedóniai Gyevgyelija közötti határátkelõ görög oldalán 2015. december 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Idomeni, 2015. december 7.
Migránsok ételért állnak sorban a görögországi Idomeni és a macedóniai Gyevgyelija közötti határátkelõ görög oldalán 2015. december 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szlovákia huszonöt rendőrt küld segítségül Macedóniába, hogy ott az illegális bevándorlás megfékezésében végzett munkájukban segítsék a helyi rendvédelmi erőket – jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő keddi sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

    A rendőri misszió küldésére a szkopjei kormány hivatalos kérése alapján kerül sor, a 25 szlovákiai rendőr előreláthatóan február elsején kezdi meg küldetését. Az egyelőre négy hétre szóló missziót formailag a jövő heti ülésén hagyja jóvá a pozsonyi kormány.
    Robert Fico az új rendőri misszió kiküldéséről szóló döntés ismertetése után rámutatott: Pozsony tavaly ősszel már Magyarországra és Szlovéniába is küldött rendőri egységeket a migránsválsággal összefüggésben, és ezek a küldetések sikeresek voltak. Hangsúlyozta: mivel a migránsválság továbbra is a kontinens legnagyobb és egyre fokozódó problémája, az illegális bevándorlás leállítása érdekében az unión kívüli országoknak is segítséget kell nyújtani. Megjegyezte: a Macedóniának nyújtandó segítségben Magyarország és Csehország is részt vesz a saját rendőri missziójával.
    A szlovák miniszterelnök, idézve az ENSZ vonatkozó becsléseit, rámutatott: az idén elérheti a 3 milliót az Európába érkező újabb illegális bevándorlók száma, naponta ezer és 5 ezer új migráns érkezik a kontinensre, miközben változik a migránsok összetétele, egyre több olyan személy van köztük, akik nem konfliktus sújtotta régiókból érkeznek.
    „Ez elfogadhatatlan állapot (…) kompromisszummentes lépéseket kell tenni ennek leállítása érdekében” – hangsúlyozta Robert Fico, megismételve kormánya elutasító álláspontját a „fiaskónak bizonyult” kötelező kvótákkal kapcsolatban.
    A szlovák miniszterelnök az idegenellenesség állítólagos szlovákiai fokozódását firtató egyik újságírói kérdésre adott válaszában leszögezte: a multikulturalizmus projektje megbukott, a közvéleményt pedig a biztonsági fenyegetettség növekedéséből adódó félelmek befolyásolják.
    Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a kiküldetésüket várhatóan februárban megkezdő szlovákiai rendőrök munkájáról azt mondta: a rendőrök a szkopjei kormány rendelkezései szerint fognak feladatokat teljesíteni. Hozzátette: Szlovákia meghosszabbítja a korábban Szlovéniába vezényelt rendőrök misszióját is, valamint száz rendőrt delegál a Frontexbe, az Európai Unió határőrizeti ügynökségébe. Megjegyezte: a migránsválságra és negatív következményeire egyedül a hathatós határvédelem és a felelősségteljes visszatelepítési politika jelenthet megoldást, e téren pedig az idén „kemény küzdelem vár” Európára.


MTI

hirdetés
Previous articleBugár a jobboldali ellenzéki pártok vezetőit bírálta
Next articleMilyen volt az óév és mit vár 2016-tól Horváth Árpád, Gúta polgármestere, megyei képviselő: