HAZA BELFÖLD Illegális bevándorlás – Fico visszautasította az olasz kormányfő fenyegetését

Illegális bevándorlás – Fico visszautasította az olasz kormányfő fenyegetését

873
hirdetés

ficoVisszautasította Robert Fico, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Szlovákia miniszterelnöke Matteo Renzi olasz kormányfő fenyegetését, hogy Olaszország megvétózza az EU költségvetését, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában.

    Az olasz kormányfő kedden tett kijelentésére Robert Fico egy pozsonyi sajtótájékoztatón reagált pénteken.
    „Fel kell hívni mindenki figyelmét – Renzi miniszterelnök úrét is – arra, hogy az elosztásra szánt 160 ezer migráns közül csak párat osztottak szét, és ezért nem Szlovákia, Csehország, Magyarország vagy néhány más ország a felelős” – idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Robert Fico szavait, aki megismételte azt a korábban többször hangoztatott nézetét is, hogy a migránsok újraelosztását célzó kvóták „politikailag halottak.”
    A szlovák kormányfő rámutatott: a további kvótajavaslatoknak és szankcióknak sincs támogatottságuk. Hangsúlyozta: soha nem fog visszaélni országa uniós elnökségével olyan célra, hogy saját nézeteit és prioritásait megvalósítsa, ugyanakkor látni kell, hogy a kötelező kvóták elképzelése csődöt mondott, és a szlovák elnökség feladata, hogy kompromisszumos megoldást találjon. Ez a kompromisszum pedig nem indulhat ki a többség diktátumából, hanem csak olyan szolidaritásból, amely Szlovákia és más tagállamok nemzeti sajátságainak is megfelel – szögezte le Robert Fico.
    A szlovák kormányfő ezzel vélhetően arra az „alternatív javaslatra” utalt, amelyről – részletek ismertetése nélkül – csütörtökön beszélt a pozsonyi parlamentben, s amelyet Szlovákia a decemberi európai uniós csúcstalálkozón akar bemutatni. A javaslat arra vonatkozna, hogy mit tegyen az EU a területén tartózkodó migránsokkal.
    Matteo Renzi olasz kormányfő kijelentésére pénteken Pierre Moscovici, az EU gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa is reagált. A pozsonyi Tatra Summit gazdasági konferencián tartózkodó biztos újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: meggyőződése, hogy találnak megoldást az uniós költségvetés elfogadására. Hasonlóan vélekedett Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter is, aki kijelentette, nem tart attól, hogy az olasz félnél nem találnak „racionális partnereket”.


MTI

hirdetés
Previous articleA visszacsatolásra valamint Új Szőny és Komárom egyesülésére emlékezünk
Next articleAmerikai elnökválasztás – Szakértő: nem volt még két ilyen népszerűtlen jelölt