HAZA KÜLFÖLD Illegális bevándorlás – A cseh kormány támogatja Fico javaslatát a rendkívüli EU-csúcstalálkozóra

Illegális bevándorlás – A cseh kormány támogatja Fico javaslatát a rendkívüli EU-csúcstalálkozóra

1034
hirdetés

ficoA cseh kormány támogatni fogja Robert Fico szlovák miniszterelnök törekvését egy rendkívüli EU-csúcstalálkozó összehívására, amelyen megvitatnák Európa biztonságának megerősítését a migrációs kockázatokkal szemben – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a kormány ülése után sajtótájékoztatón szerdán Prágában.

    „A kezdeményezést (Ficoét) úgy értelmezem, hogy Szlovákia szeretné felgyorsítani a közös európai határ- és parti őrség megszervezésének előkészítését” – jelentette ki Sobotka.
    „A cseh kormány kész támogatni Szlovákia javaslatát az Európai Tanács rendkívüli összehívására, amennyiben ez felgyorsítaná nemcsak az európai határőrség megszervezésének az előkészítését, hanem más lépéseket is, amelyekkel Európának védekeznie kell a jelenlegi migrációs válság ellen” – tette hozzá a cseh kormányfő.
    Robert Fico szlovák kormányfő a múlt héten pénteken jelentette be, hogy német városokban szilveszterkor történt molesztálásokkal összefüggésben javasolni fogja az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívását. Donald Tusk, a testület elnöke azonban jelezte, hogy ezt nem tervezi.
    Bohuslav Sobotka már korábban azon meggyőződésének adott hangot, hogy a bűncselekményeket elkövető menekülteket automatikusan ki kellene utasítani az Európai Unióból.
    „Továbbra is ki kell tartani az EU külső határai őrzésének a megerősítése mellett és amellett, hogy a menekülteknek be kell tartaniuk azon ország törvényeit és szabályait, amelyben menedéket kértek. Azokat, akik a felajánlott segítséget nem méltányolják, megszegik a szabályokat, sőt bűncselekményeket követnek el, automatikusan ki kellene utasítani az Európai Unióból” – vélekedett akkor a cseh kormányfő.


MTI

fotó: Jakab I., dunataj.sk

hirdetés
Previous articleMeghalt Alan Rickman világhírű brit színész
Next articleOscar-díj – A Saul fia a legjobb idegen nyelvű film kategória jelöltjei között