HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Meghalt Alan Rickman világhírű brit színész

Meghalt Alan Rickman világhírű brit színész

1066
hirdetés

600px-Alan_Rickman_after_Seminar_(3)Hatvankilenc éves korában elhunyt Alan Rickman világhírű brit színész, halálhírét ügynöke jelentette be csütörtökön. Családja tájékoztatása szerint a művész rákbeteg volt.

    A Golden Globe- és BAFTA-díjas brit színész 1946. február 21-én született Londonban. Már gyerekkorában érdekelte a színészet, gyakran lépett fel iskolai előadásokon. 1960-ban A Robinson család volt az első mozifilm, amit látott, színészként és filmszínészként az 1975-ös Nashville című, Robert Altman rendezte zenésfilm volt rá a legnagyobb hatással. Érettségije után grafikusnak készült, s beiratkozott a Royal College of Artba, majd mégis a színészet mellett döntött. Huszonhat évesen elnyerte a Royal Academy of Dramatic Art (RADA) ösztöndíját, s ezzel megkezdődött színészi karrierje. Színházi, film- és tévészerepeket egyaránt kapott, rendezőként és bemutatkozhatott.
    Az amerikai közönség előtt színpadon 1987-ben, a Broadwayn bemutatott Veszedelmes viszonyok című darabban mutatkozott be, Valmont grófjának megformálásáért Tony-díjra jelölték.
    Filmes hírnevét a Bruce Willisszel forgatott Drágán add az életed (1988) című akciófilmmel alapozta meg, amelyben hidegvérű terroristát játszott. Bár ezt követően előszeretettel bíztak rá gazember és gonosz cselszövő szerepeket, sokoldalú művészként alakított csellón játszó romantikus szellemet Anthony Minghella Szívből, igazán (1990) című filmjében, s nemesembert az Értelem és érzelem (1995) című romantikus filmben. 1992-ben a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című kalandfilmben a gonosz nottinghami bíró szerepében nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplő kategóriában elnyerte a Brit Filmakadémia (BAFTA) díját.
    Emlékezetes alakítást nyújtott a Michael Collins (1996) című filmben, részese volt a parádés szereposztású Igazából szerelem (2003) című romantikus komédiának (ebben Emma Thompson férjét játszotta), míg a Bob Roberts című politikai szatírában kampánymenedzsert alakított. A Raszputyin (1996) című televíziós történelmi dráma főszerepéért Emmy- és Golden Globe-díj lett a jutalma.
    1997-ben a Téli vendég című alkotással rendezőként is bemutatkozott a velencei és a chicagói filmfesztiválon. Ő volt a Harry Potter-sorozat ellenszenves Piton professzora. A sorozat forgatása mellett játszott a Tim Burton által rendezett Sweeny Todd, a Fleet Street démoni borbélya (2007) című zenés drámában, a Borban az igazság (2008) című amerikai vígjátékban, az Alice csodaországban (2010) című fantasztikus filmben, a Dől a moné (2012) című krimikomédiában.
    2015-ben rendezőként és forgatókönyvíróként jegyezte a XIV. Lajos udvarában játszódó kosztümös vígjátékot, A Little Chaos (Egy kis káosz) címmel. Egyik utolsó színészi alakítását az Alice Tükörországban című filmben nyújtotta. Érdekesség, hogy a Négy esküvő és egy temetés című nagysikerű filmben eredetileg neki szánták a végül Hugh Grant által alakított szerepet.
    Rickman filmes munkái mellett a színházzal sem szakított. A Veszedelmes viszonyok után 2002-ben ismét Tony-díjra nevezték Noel Coward Magánélet című, harmincas évekből származó darabjáért. Utóbbi szerepéért hazájában Laurence Olivier-díjra jelölték.
    A kiváló brit karakterszínész 2015-ben Kristián-díjat kapott a prágai Febiofesten.


MTI

fotó: en.wikipedia.org

hirdetés
Previous articleMálenkij robot
Next articleIllegális bevándorlás – A cseh kormány támogatja Fico javaslatát a rendkívüli EU-csúcstalálkozóra