HAZA RÉGIÓ Hogyan koronáznak császárt a selyés diákok?

Hogyan koronáznak császárt a selyés diákok?

774
hirdetés

Természetesen úgy, ahogy azt illik: Szent Péter sírjánál, szent olajat és koronát használva, csak megfűszerezve az elmúlt 1200 év vívmányaival: Nagy Károly kiposztolja a közösségi hálóra az eseményt, III. Leó bejelöli, hogy „neki tetszik”, míg a bizánci császárnak ez az esemény végképp nem tetszik.

A különleges koronázás apropója a minden évben megrendezésre kerülő Cultura Nostra történelmi vetélkedő, amelynek fő szervezője a Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség. Mivel idén van Szent Márton születésének 1700. évfordulója, az apátság védőszentje pedig éppen a pannóniai származású, népszerű szent, magától értetődő volt, hogy a Kárpát-medence talán legnagyobb történelmi vetélkedője is a korai középkorral foglalkozzon: Szent Márton nyomában – A keresztény Európa születése (313 – 1000).

A háromszáz jelentkező csapat első két fordulójából tízen jutottak a pannonhalmi döntőbe. A zömében anyaországi csapatok mellett egy-egy partiumi és délvidéki csapat jutott be, Felvidékről is csak a Selye János Gimnázium egyik csapatának sikerült ez a bravúr. Március 19-én az apátság melletti konferenciaközpontban zajlott le a döntő. Az előző fordulóktól eltérően elsősorban szóbeli feladatok várták a csapatokat, a tudás mellett fontos szerepet kapott a kreativitás és a taktika is. Dóczé Sándor Efraim, Elek Fanni Mária és Kis Kata Zsófia alaposan megküzdöttek a fogalmakkal, a népvándorlási hullámok germánjaival, a szlávokkal, a kialakuló egyházzal és az első eretnekmozgalmakkal, mialatt az új, keresztény Európát formálták. Ennek kapcsán jutottak el Nagy Károly frank császár koronázásához, amely Szent Péter sírjánál játszódott le a 800. év karácsonyán. Fanni a pápa személyében komoly kritikával illette a bizánci császár bőrébe bújt Katát, míg Efraim átélte Nagy Károly örömét az eseménnyel kapcsolatban.

A végelszámolásnál diákjaink a 6. helyen fejezték be a versengést, egyúttal a legjobb határon túli csapatként zártak. Az értékes könyvjutalom mellett egy júliusi, nyugat-magyarországi körút lett a jutalmuk, melynek során nemcsak Pannonhalmát, hanem Bábolnát, Herendet, Tihanyt és Veszprémet is felkeresik.

Március 20-án a selyés diákok a pannonhalmi apátság templomában virágvasárnapi ünnepi misén vettek részt, ahol a verseny résztvevőit külön köszöntötte Várszegi Asztrik bencés főapát is. Hazafelé jövet, a kellemes kora tavaszi időben, Mindnyájan egyetértettünk abban, hogy megérte a versenybe fektetett munka, és különleges élményekkel tértünk haza. A diákok nevében is szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét!

 

Elek József felkészítő tanár

 

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleBugár Béla politikája vállalhatatlan az MKP számára
Next articleTatai Patara, idén is újra vívják a csatát!