HAZA BELFÖLD Hlina megint állósztrájkolt

Hlina megint állósztrájkolt

793
hirdetés

Alojz Hlina független parlamenti képviselő újfent blokkolta a parlament ülését. Szerdán délután háromtól az Interpellációk programponton belül ugyanis Robert Fico kormányfőt szerette volna interpellálni, ám az nem jelent meg a parlament ülésén. Hlina tiltakozása jeléül a parlamenti szószék mögött álldogált szótlanul egészen este hétig, amikor is az aznapi ülést bezárták.
A független képviselő a parlament tárgyalási rendje értelmében követelte a kormányfő jelenlétét. A törvény ugyanis úgy szól, hogy a kormánytagoknak az interpellációk idején jelen kell lenniük az ülésteremben. Mivel Fico nem jött el, Hlina csendben várt. Párszor azért megpróbálta megmagyarázni, miért álldogál a szószéken. „Az emberek által választott képviselők nem teljesítik a kötelességeiket. Azért állok itt, és várom a minisztereket, jogom van arra, hogy itt legyenek” – mondta, mire az ülést vezető Jana Laššáková (Smer-SD) kikapcsoltatta a mikrofonját.
A kialakult helyzetet a képviselők az ülés idő előtti bezárásával próbálták volna megoldani. Döntést erről azonban nem hozhattak, mivel határozatképtelenek voltak. Miroslav Číž (Smer-SD) azt mondta Hlinának, hogy durván bánik a szlovák parlamentarizmussal, és a cselekedetét a szlovák választópolgároknak adott pofonként minősítette. Hlina már többször is megbénította hasonlóképpen a parlamentet.
A tárgyalási rend értelmében az parlamenti interpelláció keretében számon kérhető a törvények érvényesítése és teljesítése, valamint a kormányprogram és a parlamenti határozatok kormány általi teljesítése. Az interpelláción valamennyi kormánytagnak jelen kell lennie. Indokolt esetben a kormányfő meghatározhatja, melyik kormánytag válaszolhat a hiányzó kormánytagnak feltett kérdésre, vagy bejelenti, hogy a kérdésre ő maga válaszol” – áll a törvényben. Fico szerdán igazolatlanul volt távol.

TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSzocsi 2014 – Szakértő: a fenyegetettség igen csekély
Next articleRECEPTEK: Tavaszi tarhonyás hús