HAZA KÜLFÖLD Hazaérkezett a Szíriában elrabolt két magyar

Hazaérkezett a Szíriában elrabolt két magyar

1338
hirdetés

HHazaérkezett Magyarországra a Szíriában 14 hónappal ezelőtt elrabolt két magyar pénteken, nem sokkal 19 óra után – jelentette be Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettese a Liszt Ferenc-repülőtéren.

A rendőr dandártábornok úgy fogalmazott: az, hogy a két elrabolt férfi Magyarországon van, üzenet, hogy „mindenkiért elmegyünk, és mindenkit megpróbálunk hazahozni, akkor is, hogy ha ez két hónapig tart és akkor is, ha 14 hónapig”.
Közölte, két nappal ezelőtt tárgyalásos megoldással került hozzájuk a két férfi, akit Törökországon keresztül hoztak Magyarországra.
Bodnár Zsolt szerint még sok munka vár a Terrorelhárítási Központ munkatársaira, hogy kiértékeljék a történteket. A dandártábornok türelmet kért a nyilvánosságtól a két túsz érdekében, akiknek szerintük jelentős időre van szükségük ahhoz, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba. Ismertetése szerint a történtek megviselték őket. A két férfi a sajtótájékoztatón sem jelent meg.
Kérdésekre válaszolva Bodnár Zsolt elmondta: folyamatos tárgyalássorozat révén sikerült Magyarországra hozni a két férfit, ebben voltak hullámvölgyek, mert volt, amikor megfelelő emberekkel tárgyaltak, de volt olyan is, amikor szélhámosokkal.
Ismertette azt is, hogy a két férfi egy olajtársaságnál volt alkalmazott, és „rossz időben voltak rossz helyen”, elrablóik abban reménykedtek, hogy valamilyen előnyhöz jutnak az elrablásukkal. Beszámolt arról is, hogy a Terrorelhárítási Központ munkatársai igyekeztek folyamatosan a helyszínen vagy annak közelében lenni, de sokszor erre nem volt lehetőség a fellángoló erős harcok miatt.
Bejelentette: hétfőn nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak, ahol részletesen tájékoztatnak a történtekről.
A Terrorelhárítási Központ tájékoztatóján átadott sajtóanyag szerint a két férfit – akiket csak Lászlóként és Bélaként említettek – a munkahelyükről rabolta el 17 fegyveres. A telephely, ahol dolgoztak, Deir-ez-Zor város mellett, 17 kilométerre északkeletre Irak irányában található. 2012. április 28-án rabolták el a két férfit, egyikük 15 kilót fogyott az elmúlt 14 hónapban.
A szíriai konfliktus 2011. március 15-én kezdődött, azóta folyamatosan eszkalálódik. Az összegzés szerint az ország infrastruktúrája összeomlott, a kormány akadályozza a külföldi újságírók és humanitárius segélyszervezetek munkatársainak munkáját. Több helyen akadozik vagy nincs mobilszolgáltatás, vezetékes telefon, áram vagy internetkapcsolat, így a kommunikáció is nehézségekbe ütközik.
A sajtóanyagban kitértek arra is, hogy a TEK, amikor tudott, a helyszínen tartózkodott, de a nemzetközi társszervek információit is felhasználta. A hosszú felderítési munka alatt a sikeres, sok hasznos információt hozó időszakok és a reménytelennek tűnő, információhiányos időszakok válogatták egymást. A befutott információkat a válságstáb folyamatosan értékelte és elemezte, továbbá partnereikkel egyeztette.
Ennek eredményeként a sikeres tárgyalásokat követően 2013. június 12-én délután fél háromkor a két férfi a TEK munkatársainak védelme alá került, orvosaik és pszichológusaik megvizsgálták őket. Családjukat értesítették, és hozzátartozóiknak szerda délután videokonferencia keretében sikerült beszélniük velük. Megbizonyosodhattak arról, hogy a helyzethez képest a fizikai állapotuk megfelelő, és nem igényelnek azonnal orvosi ellátást.
Megjegyezték azt is, hogy a családokkal az elmúlt 14 hónapban a TEK folyamatosan tartotta a kapcsolatot, és minden támogatást megadott nekik.

MTI

hirdetés
Previous articleMr. Bean és Adele a brit uralkodó születésnapi kitüntetési listáján
Next articleEgyütt emlékeztek Trianonra