HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Mr. Bean és Adele a brit uralkodó születésnapi kitüntetési listáján

Mr. Bean és Adele a brit uralkodó születésnapi kitüntetési listáján

922
hirdetés

Mr. Bean, Adele és a tavaly nyári olimpia kandeláberének, illetve hivatalos szobrának tervezője is szerepel a brit uralkodó szombaton közzétett születésnapi elismerési listáján.

A legmagasabb uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, újév alkalmából, valamint II. Erzsébet királynő júniusi „hivatalos” születésnapján.
A 87 esztendős királynő születésnapja valójában április 21-én van, de a jeles ünnepet az évszázados hagyománynak megfelelően mindig június második szombatján, színpompás katonai tiszteletadással ünnepli meg az ország.
Az idei ceremónia előestéjén ismertetett 120 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1180 név sorakozik, köztük Rowan Atkinsoné, az egész világot könnyesre nevettető balfácán, Mr. Bean megtestesítőjéé.
Az angol színész a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatának címét (CBE) veheti át, a színjátszás műfajában kifejtett teljesítményéért és jótékonysági tevékenységéért.
Ugyanebben az elismerésben részesült Thomas Heatherwick brit mérnök, aki a londoni olimpiai stadion lángjának kandeláberét tervezte. A kandeláber – amelynek kivitelét a tavaly nyári londoni olimpiai játékok nyitóünnepségig hétpecsétes titokként őrizték – 204 különálló, virágszirmot formázó fáklyából állt össze, vagyis annyiból, ahány küldöttség a londoni játékokon részt vett. A záróünnepség utolsó mozzanataként a 8,5 méter magas fáklya „lebontotta” önmagát, ismét különálló „virágokká” vált, és az egyes „szirmokat” odaajándékozták az olimpiára sportolókat küldő országoknak. Az egész szerkezet mindössze 16 tonnát nyomott, 284 tonnával kevesebbet, mint a pekingi olimpia fáklyája.
A brit zene kiemelkedő tehetségei sem maradtak uralkodói elismerés nélkül. Adele, az Oscar- és Grammy-díjas, sokszoros slágerlista-vezető fiatal londoni énekesnő és dalszerző – aki a legújabb James Bond-epizód, a Skyfall filmdaláért vehette át az idén az Oscar-szobrot – szombattól a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) titulust viselheti.
A Sir előnév használatára feljogosító lovagi rangra emelte II. Erzsébet királynő Brendan Barbert, a brit szakszervezetek szövetségének (TUC) tavaly leköszönt volt vezetőjét. Sir Brendan a TUC élén nemigen kímélte a konzervatív-liberális kormánykoalíciót, amely őt erre a magas elismerésre most felterjesztette. A volt szakszervezeti vezető rendre éles szavakkal ostorozta a kormány által bevezetett költségvetési megszorításokat, mondván: a brit választók a 2010-es parlamenti választásokon nem a szociális szolgáltatások radikális mértékű elvonására voksoltak.
Lovagi címben részesült Anish Kapoor szobrászművész, a londoni Olimpiai Park fölé magasodó, 115 méteres Orbit kilátószobor alkotója is. Az Orbit a legmagasabb szobrászművészeti alkotás Nagy-Britanniában.

MTI

hirdetés
Previous articleMagyarok nyerték a Monte-carlói televíziós fesztivál egyik nagydíját
Next articleHazaérkezett a Szíriában elrabolt két magyar