HAZA BELFÖLD Havazás – Lezárták a határátkelőket a pozsonyi megyében

Havazás – Lezárták a határátkelőket a pozsonyi megyében

829
hirdetés

Lezárták a Szlovákiába irányuló átmenő teherforgalom előtt a pozsonyi megyében lévő határátkelőket – tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját Petra Hrásková, a Pozsony megyei rendőrkapitányság szóvivője pénteken.

A forgalomkorlátozás három határátkelőt érint. Jelenleg szünetel a Szlovákiába irányuló teherforgalom Ausztria irányából a Járfalu-Kittsee határátkelőnél, valamint a Magyarországról érkező kamionok nem léphetnek be a Dunacsúny-Rajka átkelőnél. Hasonló a helyzet a Csehországból Szlovákiába irányuló teherforgalom esetében a Kúty-Breclav határátkelőnél is.
A forgalomkorlátozás kizárólag a hét és fél tonnánál nehezebb tehergépkocsikra vonatkozik, és csak a befelé irányuló forgalmat érinti. „Szlovák rendszámú kamionok és azok a gépjárművek, amelyeknek úti célja Szlovákiában van, továbbra is beléphetnek” – pontosította a szóvivő. Hozzátette: az intézkedést az országban a havazás miatt kialakult állapotok tették indokolttá. Mivel kérdéses, hogy mikorra javul a helyzet, az egyoldalú határzár visszavonásig érvényben marad.
Közben továbbra is tart az erős szél és a havazás okozta – a közúti és a vasúti forgalomban egyaránt fennakadásokat okozó – krízishelyzet az ország többi részében is. A közúti forgalomban, Pozsony megye kivételével, mindenütt súlyos a helyzet, és a vasútnál sem jobb: a vonatok átlagosan 50 és 100 perc közötti késéssel közlekednek, egyes szakaszokon pedig egyáltalán nem járnak.
Az erős szél miatt rendkívüli helyzetet rendeltek el Kassa megyében valamint Révkomárom, Tőketerebes, Poprád, Nagymihály, Ólubló körzetében és Nemesócsa, Gúta, Brestov, Hucín, Harmanec és Podkonice településeken. Az érintett régiókban kivétel nélkül válságstábok dolgoznak a helyzet orvoslásán.
Bár délelőtt óta némileg sikerült javítani a keleti országrészben komoly problémákat okozó áramkimaradáson, az ottani térségben továbbra is több mint tízezer háztartás van villanyáram nélkül.

MTI

hirdetés
Previous articleA válsághelyzet miatt elmarad a koszorúzás
Next articleHavazás – Komárom-Esztergom és Fejér megyében továbbra sincs helyközi buszforgalom