HAZA HÍR-MIX Hatékonyabbá válhat a városi rendőrök munkája

Hatékonyabbá válhat a városi rendőrök munkája

890
hirdetés

unnamedA Komáromi Városi Rendőrség jelenleg 31 alkalmazottal végzi a munkáját, ebből 17-en teljesítenek terepszolgálatot, 9 csökkentett mukaképességű személy kezeli a városi kamerarendszert, négyen teljesítenek (egymást váltva) állandó diszpécseri szolgálatot, egy munkatárs iktatja be a kihágásokat a számítógépes rendszerbe, egy pedig a kihágási esetek feldolgozását végzi. Az elmúlt két év során a városi rendőrség műszaki felszereltségét sikerült magasabb szintre emelni három új, gázüzemben is működtethető és terepen is használható személygépkocsi beszerzése által. Minden nap (24 óra leforgása alatt) összesen négy járőregység teljesít szolgálatot, de indokolt esetben ez a szám növelhető (pl. Komáromi Napok, András-napi vásár).

A városi rendőreség egy ideje a kihágások kezelésére és statisztikai nyilvántartására egy új, Centrála nevű szoftvert használ. A program 2015. január 1. és február 15. közötti időszakban a következő adatokat rögzítette: az ügyek összesített száma 299. Ebből a legnagyobb hányadot a közlekedési kihágások teszik ki (ide tartozik a fizetett parkolás és az állni és/vagy megállni tilos táblák mellőzése, a gyalogos zónába való illetéktelen behajtás és a zónában való tilos parkolás). A gyakorisági sorrendben a következő a kutyatartási díj ellenőrzése (134 eset), további gyakori kihágás a szemetelés nyilvános területen és fekete szemétlerakat létesítése, ami leggyakrabban az I. és II. lakótelepen, Harcsáson és a bástyák környékén tapasztalható (53 eset). A következő tétel a városi hivatal segítése lakás- és szociális ügyekben (43 eset). Alkoholos vagy egyéb befolyásoltság miatti megbotránkoztató magatartás miatt 32 esetben jártak el a városi rendőrök az említett időszakban, illegális plakátragasztás miatt pedig 14 esetben. A Komáromi Járási Rendőrkapitányság munkatársait 13 esetben segítették. Ki kellett vonulniuk otthoni veszekedések esetén is, mégpedig 11 esetben, károkozás miatt 9 esetben, csendháborítás miatt 6 esetben, a nemdoohányzók védelmében pedig 3 esetben jártak el. Garázdaságra a nyilvántartás szerint egy esetben került sor. A kihágások értékhatára 260 euró, az e feletti káresetek unnameddmár bűncselekménynek minősülnek, a bűncselekmények felderítése pedig az állami rendőrség hatáskörébe tartozik.

2015. január 22. és február 15. között a városi rendőrség összesen 2280 euró összegben rótt ki büntetéseket. A fizetett parkolás megkerülése miatt 99 esetben járt el a városi rendőrség, ebből 58 esetben csupán szóbeli feddéssel éltek a rend őrei, viszont 41 esetben kénytelenek voltak bírságolni is. A büntetés tétele 10 és 50 euró kötzött mozgott.

Amennyiben a városi képviselő-testület jóváhagyja a városi hivatal költségvetés-tervezetét, a városi rendőrség munkájára is több anyagi forrás jut majd az idei évben, ami lehetővé teszi az állomány létszámának növelését, mégpedig a már egy ideje hiányzó 3 munkatárssal. Az új járőrök elsődlegesen a „feketén” létesített szemétlerakatok felszámolásával és az illegális plakátragasztás megfékezésével foglalkoznak majd.

A városvezetés a rendőrség közreműködésével szeretné visszaszorítani a közterületeinket csúfító, engedélyezetlen helyeken történő plakát- és hirdetményragasztást, valamint növelni a kóbor ebek befogásának hatékonyságát.

 

-krá-

komarno.sk

hirdetés
Previous articleMinimál-nyugdíj bevezetésére készül Szlovákia
Next articleErődemonstrációt tart a NATO Szlovákiában