HAZA RÉGIÓ Hamarosan kész a gát

Hamarosan kész a gát

977
hirdetés

Nemsokára befejeződik a Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi öblözet árvízvédelmi fejlesztése.

mainA sajtótájékoztatóra a komáromi vasútállomással szemben, a Duna partján került sor, ahol még mindig zajlik az építkezés. Németh József elmondása szerint az egész projekt régóta húzódó feladat, az engedélyezési tervek még 2005-ben készültek el. A nagy volumenű projekt összköltsége 7,2 milliárd forint volt.

A projekt egyik legjelentősebb eredménye, hogy majdnem 5 kilométer hosszú új árvízvédelmi töltés épült a Bécs-Budapest vasúti fővonal mellett. Az új árvízvédelmi töltés magasabb, és jobban is véd, mint a vasúti töltés, amelyen korábban az árvízvédekezés történt.

Az új rendszer biztonságosabb, s már csak azért is jobb megoldás, mert mentesíti a vasútvonalat az árvizek miatt szükséges jelentős forgalomkorlátozástól, esetenként teljes vágányzártól. Ezekre a projektet megelőzően nem csak a rendkívüli, hanem annál kisebb méretű árvizek esetében is szükség volt.

A már meglévő, 4 kilométer hosszú védvonalat is megerősítették, a földmű szerkezetkész, árvízvédelmi szempontból már most biztonságos – közölte az igazgató. A legnagyobb szerkezeti módosítás a komáromi vasútállomás előtti 522 méteres szakaszon történt, ahol a korábbi kőburkolatú földtöltés helyett árvízvédelmi fal és burkolt töltéskorona készült.

– A korábbi töltés sok kívánnivalót hagyott maga után, ráadásul a földművet több régi közművezeték is keresztezte, ezeket vissza kellett bontani – magyarázta Németh József.
Az igazgató néhány számmal is készült, hogy érzékeltesse a projekt nagyságát. 600 ezer köbméter töltésanyagot építettek be a munkálatok során, ennek több mint felét vízi úton szállították be, így tehermentesítve a várost. Csúcsidőben 50 teherautó és 13 bárka szállította az anyagot, utóbbiakból három rakodóhajó pakolta ki az anyagot.

A munkát többször is át kellett szervezni: 2014-ben a nagy csapadék miatt állt a munka, emellett az új védmű nyomvonalát is módosítani kellett, mivel Szőnynél egyedülálló régészeti leletre, egy római kori fürdőkomplexumra bukkantak.

Dr. Ströcker Renáta, Komárom jegyzője a sajtótájékoztatón elmondta: a 2013-as árvízvédekezés óriási munka volt, az egész városnak össze kellett fognia, hogy medrében tartsa a Dunát. Az új védmű azonban egy, a 2013-asnál nagyobb árhullám esetén is meg tudja védeni Komáromot. Kiemelte a projekt másik előnyét is.

Bár Komárom Duna-parti város, de olyan Duna-partja, mely valódi turisztikai látványosság lehetett volna, nem volt. Az új létesítmények alkalmasak lesznek arra, hogy a turisták és a helybéliek ellátogathassanak a folyó partjára, amely reményeink szerint így vonzani fogja az embereket – tette hozzá a jegyző.

(Forrás: kemma.hu)

komarom.hu

hirdetés
Previous articleNyereményjátékot hirdetett meg a MartFeszt szervezőgárdája
Next articleA dílerek és a vásárló kezén is kattant a bilincs