HAZA KÜLFÖLD Hagel: Észak-Korea „valódi és nyilvánvaló fenyegetést” jelent

Hagel: Észak-Korea „valódi és nyilvánvaló fenyegetést” jelent

1012
hirdetés

Észak-Korea „valódi és nyilvánvaló fenyegetést” jelent az Egyesült Államok és ázsiai-csendes-óceáni szövetségesei számára, ezért Amerika mindent megtesz annak érdekében, hogy hatástalanítsa a fenyegetést – jelentette ki szerdán Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

    „Phenjan most már nukleáris és rakétahordozó kapacitással is rendelkezik” – hangoztatta a miniszter, aki „problematikusnak” nevezte a „harcias és veszélyes” phenjani retorikát.
    Hagel, aki hivatalba lépése óta első jelentősebb programbeszédét mondta el a Nemzeti Védelmi Egyetemen, úgy fogalmazott: van olyan út, amely a békéhez vezet a Koreai-félszigeten, de annak nem része sem a nukleáris fenyegetőzés, sem pedig a provokáció.
    A Pentagon vezetője, aki jelenleg a katonai költségvetés jelentős csökkentésével kénytelen megbirkózni, kijelentette, hogy alapvető változásokat kellett végiggondolni azzal kapcsolatban, hogy a haderő miként védelmezze meg az amerikai érdekeket és a minisztérium miként folytassa napi gyakorlatát.
    Hagel figyelmeztetett arra, hogy a korábban szentnek és sérthetetlennek vélt tételekhez is hozzá kell majd nyúlni – beleértve a fegyverzeteket, a fizetéseket és a juttatásokat, a létszámot, de még az aktív tábornokok és tengernagyok számát is. A miniszter, aki ezúttal nem beszélt konkrét csökkentésekről, május végére ígérte a költségvetés felülvizsgálatát.
    Egyes fontosabb, a racionalizálás szempontjából megvizsgálandó kategóriákat ugyanakkor megemlített. A Pentagon egyebek között mérlegelni fogja, hogy milyen legyen a katonai és a polgári alkalmazottak, valamint a tisztek és a szerződéses állomány megfelelő aránya, és hogy mekkora legyen az aktív haderő. Hagel megjegyezte, hogy miközben az Egyesült Államok csapatainak létszáma csökkent, a parancsnokság három- és négycsillagos tábornokainak és tengernagyainak aránya nem követte ezt a tendenciát.
    Chuck Hagel szerint az automatikus költségvetési csökkentések miatt a Pentagon mind műveleti, mind modernizációs téren egyszerre kényszerül megszorításokra. Ez a miniszter szerint kihívást jelent a harci készültség fenntartásához.
    A miniszter rámutatott: a csökkentésekkel párhuzamosan az Egyesült Államoknak továbbra is képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát az erőszakos szélsőségekkel és a kibertámadásokkal, valamint az olyan fenyegetésekkel szemben, mint a nem hagyományos fegyverek elterjedése vagy a regionális riválisok ellenséges törekvései.
    „Amerika nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy elsáncolja magát. Túlságosan sok globális érdek forog kockán, beleértve a biztonságunkat, a jólétünket és a jövőnket. Ha mi elutasítjuk a vezető szerepet, akkor valaki más fogja kitölteni a vákuumot. A következő nagyhatalom nem feltétlenül fogja olyan felelősen és megfontoltan alkalmazni az erejét, ahogyan azt Amerika használta a második világháborút követő évtizedek során” – jelentette ki Chuck Hagel.
    A tárcavezető, aki harcolt Vietnamban, óvatosan fogalmazott a katonai erő alkalmazásával kapcsolatban. Szavai szerint „az Egyesült Államok hadereje az amerikai hatalom lényeges eszköze marad”, ám – mint hangsúlyozta – azt csak megfontoltan, a lehetőségek határának pontos tudatában szabad alkalmazni.
    „A legtöbb sürgető biztonsági kihívásnak jelentős politikai, gazdasági és kulturális összetevői vannak és ezek nem feltétlenül csak hagyományos katonai erő által oldhatók meg” – mondta.
    Chuck Hagel megismételte, hogy az Egyesült Államok a rá nehezedő pénzügyi nyomás ellenére fenntartja nemzetközi szerepvállalását.

MTI

hirdetés
Previous articleTovább tart az árvízveszély Szlovákiában
Next articleBörtönbe vonult John McTiernan, a Die Hard-filmek rendezője