HAZA RÉGIÓ Gyalogtúra, kiállítás és előadás a Doni Hősök emlékére

Gyalogtúra, kiállítás és előadás a Doni Hősök emlékére

537
hirdetés

A dél-komáromi Endresz Csoport Egyesület a Vitézi Renddel és a „Kempelen Középiskolával” együtt, méltó módon kíván megemlékezni a doni katasztrófa 81. évfordulójáról, illetve a 2. magyar hadsereg Komáromból indult, nagyrészt megsemmisült alakulatairól, azok katonáiról. Január 13-án gyalogtúrára, 17-én pedig kiállítás-megnyitóra és előadásra várják az érdeklődőket.

„E hét szombatján harmadízben rendezünk gyalogtúrát a Doni Hősök emlékére, ám az összmagyar katasztrófájukról már tizenhárom éve különféleképpen, például előadásokkal, koszorúzásokkal megemlékezünk. Ezt kiemelten fontosnak tartjuk aztért is, mert a doni áttörésben részt vett 2. magyar hadsereg részben komáromi alakulatokból is állt: abban harcoltak a 6. komáromi könnyűhadosztály, valamint a 22. és az 52. gyalogezred katonái is. A felvidéki vonatkozás kapcsán megemlítendő, hogy az elsőbe a Duna mindkét partján élő komáromi és környékbeli férfiakat is besorozták, továbbá annak lévai alakulatai is voltak” – tájékoztatta portálunkat Arlett Tamás, az Endresz Csoport Egyesület alapító elnöke.

Majd megindokolta az évente megrendezendő gyalogtúrák szervezését,  amelyek zordabb időjárás esetén sem maradnak el.

„ Azokkal méltó és újszerű módon akarunk megemlékezni a magyarságért életüket áldozó hősökről, az ingyenes részvételre lehetőséget biztosítva az utódaiknak is. Az emléktúra az érdeklődők számára a szónoki beszédekből és koszorúzásokból álló, hagyományos megemlékezésektől talán azért lehet vonzóbb, mert ahogy a doni hősök, úgy mi is egy folyó, a Duna mellett gyaloglunk együtt, közben ismerkedünk – beszélgetünk egymással. Legyen bármilyen időjárás, a túra megvalósul, hiszen harcukhoz a hajdani katonák sem választhatták meg az időjárási viszonyokat. Ez a túra egy összetett, vagyis kulturális, családi és sportrendezvénynek is minősül, amelyen az előző két évben több korosztály mintegy 80-180 képviselője vett részt, míg a hagyományos megemlékezéseinken jobb esetben csak ötvenen voltak” – magyarázta.

Hozzátette: a Honvéd Kadét Program keretében, évek óta közös rendezvényeik vannak a „Kempelen Középiskolával”, s ekképp az intézményben tanuló fiatalok ismeretei is gyarapodnak, és a saját fizikai állóképességüket is próbára tehetik.

Mint mondta: az odafelé 10 kilométeres, emelkedők nélküli távon megvalósuló gyalogtúrát minden korosztálynak ajánlja, hiszen annak résztvevői nyugodt tempóban, együtt haladnak, nem versenyezve egymással.

„Szombaton reggel 9 óráig a Jókai téren levő református templomnál gyülekezünk, ahonnan a Duna partján a vasúti híd déli hídfője felé sétálunk, s a Monostori erődnél található emléktáblánál hálánk és tiszteletünk jeleként virágcsokrot helyezünk el. Aki 10 helyett 20 kilométeres távot szeretne teljesíteni, az a Koppányvezér úton visszafelé is gyalogolhat, akinek pedig elég a 10 kilométeres táv, az az ifjúsági tábortól menetrendszerűen közlekedő buszjárattal érkezhet vissza a belvárosba. Az odaérkezésünk után beiktatunk egy közös megállót a Nagy Miklós Szőlőbirtokon, ahol mindenkit vendégül látunk egy forró teára és zsíroskenyérre” – ecsetelte a teljesítménytúra részleteit.

Azok, akik többet is szeretnének tudni a 2. magyar hadsereg doni katasztrófájáról, január 17-én (szerdán) 17 órától a „Kempelen Középiskola” aulájában (Frigyes tér 2-3.) szintén ingyenes előadásokon és kiállítás-megnyitón vehetnek részt.

„Míg a szombati túra egy újabb főhajtás lesz a hősök emléke előtt, szerdán majd a még alaposabb ismeretgyarapításra helyezzük a hangsúlyt. Az iskolai aulában Lévai Miklós nyugalmazott alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér megyei szervezetének elnöke és Berdó Károly Gábor nyugalmazott honvéd százados, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség székesfehérvári egyesületi elnöke tart majd előadást a doni eseményekről, több szempontból elemezve azokat. Továbbá érdemes lesz végignézni az iskolában megnyíló emlékkiállítást is, amellyel teljeskörűvé válhat a megemlékezés-sorozatunk” – tudtuk meg a továbbiakban.

Arlett Tamás végül leszögezte: „Az egyesületünk jelmondata az, hogy „Csak a múltat ismerve épülhet a jövő! Ezzel összhangban fontosnak tartjuk, hogy a következő nemzedékek is tisztában legyenek a valós történelmi tényekkel, amelyek nagy mértékben befolyásolják a sorsunk, életünk jelenlegi és későbbi alakulását. Generációról generációra kell átadni a történelmi ismereteket is, hiszen ha ezt nem tesszük meg, akkor gyökértelenekké válunk”.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

Rákos Ferenc Csaba fotói

hirdetés
Previous articleKomárom: Tavaly a legidősebb menyasszony 79 éves volt, 89 a vőlegény
Next articleHalálos fenyegetést kaptak egy nyitrai iskola alkalmazottai