HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Gének határozzák meg, ki az édesszájú

Gének határozzák meg, ki az édesszájú

1103
hirdetés

01Talán nem az egyén magatartásbeli hibája, ha egészségtelen ételeket választ – egy génvariáns magyarázatot adhat erre, valamint a jelenség kapcsán kialakuló elhízásra.

Az erre rámutató kutatók hangsúlyozzák viszont, hogy a túlsúly „genetikai hajlam, környezeti stressz és érzelmi állapot” eredménye. Az elhízáshoz köthető gén ízletesebbnek „mutatja” a cukros ételeket a nők számára. A kanadai szakértők szerint tehát az elhízott nők nem feltétlenül hibáztathatók a rossz táplálkozási döntésekért: a fagylalt és a csokoládé ugyanis sokkal jobban vonzza a gyengébb nem tagjait. A felfedezett génvariáns az agy jutalmazás-központját befolyásoló

Az Appetite című szakfolyóiratban megjelent eredmények a szerzők szerint fontos lépést jelentenek az elhízás megelőzése és kezelése felé. „Tágabb értelemben arra következtethetünk, hogy az elhízás a genetika, a korai fejlődés és a körülmények végterméke” – magyarázta Michael Meaney professzor, a montreáli McGill Egyetem munkatársa, aki csapatával együtt 150 négyéves gyermeket vizsgált meg – olyanokat, akiknél az édesanya depressziója megnehezíti a kötődést.

Édesszájúnak születni kell?

Várandós kismamákat is górcső alá vettek, akiknek egy része depressziós volt vagy szegénységben élt, s gyermekük tízéves koráig rögzítették az adataikat. A 150 gyermeknek nassolnivalót ajánlottak fel, köztük egészségeseket és egészségteleneket egyaránt. Az anyák kérdőívet töltöttek ki a gyerekek táplálkozási szokásaira vonatkozóan.

„Eredményeink alapján egy génvariáns szabályozza a dopamin-termelést, ami meghatározza az ízre adott egyéni reakciót. Az adott génvariánssal rendelkezők hajlamosabbak voltak a cukorban gazdag csemegék választására. A hatás különösen a lányoknál volt megfigyelhető” – mondta Dr. Patricia Silveira, szintén a McGill Egyetem szakértője.

HáziPatika.com

fusz.hu

hirdetés
Previous articleAz ellenzék szerint Fico kormánya megfojtja a vállalkozókat
Next articleBeckhamet és Katalin hercegnőt találták a legvonzóbbnak a britek az idén